Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a respins luni argumentul Uniunii Europene că nu mai acordă subvenţii producătorului de avioane Airbus, menţinând tarifele impuse recent de Statele Unite pentru bunuri europene, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un nou raport referitor la complianţă realizat de OMC a conchis că avioanele Airbus A380 şi A350 continuă să fie subvenţionate, ca efect al împrumuturilor guvernamentale europene acordate în trecut.

Statele Unite au obţinut în octombrie dreptul e a impune tarife pentru importuri din UE în valoarea anuală de 7,5 miliarde de dolari, în cazul referitor la subvenţionarea Airbus. Washingtonul a aplicat tarife parţiale pentru majoritatea avioanelor Airbus şi produse de la brânzeturi la măsline şi whisky din malţ.

O decizie referitoare la dreptul UE de a lua măsuri de retorsiune într-un caz paralel referitor la subvenţiile acordate de SUA companiei Boeing va fi luată anul viitor.

Luni, o comisie formată din trei membri a respins argumentul UE că decizia recentă a Airbus de a nu mai produce avionul A380, din cauza vânzărilor slabe, înseamnă că grupul nu mai poate fi considerat un pericol pentru Boeing, al cărui avion 747 nu mai este la rândul său la modă.

OMC nu mai consideră că A380 provoacă pierderi de vânzări Boeing, pentru nu mai este comercializat, dar a decis că aeronava va continua să afecteze cota de piaţă a Boeing atâta timp cât va fi produs şi livrat.

Airbus va opri producţia de avioane A380 la jumătatea anului 2021.

Potrivit OMC, avionul Airbus A350 provoacă pierderi de vânzări şi de cotă de piiaţă pentru Boeing, întrucât concurează cu avionul 787 Dreamliner.

Comisia Europeană a anunţat că a luat notă de acest report şi că acesta conţine un număr de erori grave. Comisia, în cadrul căreia irlandezul Phil Hogan va conduce politica comercială, de la 1 decembrie, a anunţat că va analiza paşii de urmat, inclusiv un posibil apel la decizia OMC. De asemenea, Executicul UE va încerca să ajungă la un acord general cu SUA referitor la subvenţionarea construcţiei de avioane.

Reprezentantul pentru Comerţ al SUA nu a comentat imediat decizia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.