Noile măsuri din partea Grupului celor mai dezvoltate şapte state ale lumii (G7) pentru a limita preţul de vânzare al petrolului rusesc nu vor fi replicate împotriva producătorilor OPEC, ale căror planuri de a reduce producţia au enervat ţările consumatoare, a declarat pentru Reuters un oficial al Trezoreriei Statelor Unite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Washingtonul le-a comunicat reprezentanţilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pentru a-i asigura de acele limite ale planurilor sale, a adăugat oficialul.

Comentariile ar putea ajuta la atenuarea conflictului dintre Statele Unite şi Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol şi lider de facto al OPEC, cu privire la ceea ce Washingtonul consideră o colaborare cu Rusia pentru a priva pieţele de aprovizionare exact în momentul în care se profilează o recesiune globală.

Tensiunile au crescut între ţările consumatoare, precum Statele Unite, şi producătorii de petrol cu ​​privire la politica de producţie, surse spunând Reuters că furia OPEC faţă de planul de plafonare a preţurilor a fost printre motivele deciziei sale de a reduce producţia.

OPEC+, care grupează statele OPE şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, a anunţat săptămâna trecută că va reduce producţia cu 2 milioane de barili pe zi pentru a echilibra pieţele şi a opri volatilitatea.

Arabia Saudită a spus că reducerea reală va fi probabil de aproximativ 1 milion de barili pe zi (bpd), deoarece mai mulţi membri OPEC au acvut dificultăţi să-şi atingă obiectivele de producţie existente.

Casa Albă a spus că analiza Statelor Unite a arătat că reducerea ar fi putut aştepta până la următoarea reuniune a OPEC, după alegerile intermediare din noiembrie din SUA.

Dar oficialii OPEC nu au legat această mişcare de plafonul pentru preţului petrolului rusesc, în discuţiile lor cu Statele Unite, a declarat săptămâna trecută adjunctul secretarului Trezoreriei al SUA, Wally Adeyemo.

Statele Unite au declarat săptămâna trecută că reducerea producţiei de petrol a OPEC+ va creşte veniturile Rusiei şi au sugerat că a fost concepută din motive politice de Arabia Saudită, care duminică a negat că sprijină Moscova în invadarea Ucrainei.

Limita de preţ care va fi aplicată din 5 decembrie a fost concepută special pentru a aborda invazia Ucrainei de către Rusia şi nu va fi transferată altor producători, a adăugat oficialul, deoarece măsurile lor de a controla producţia conduc la creşterea preţurilor.

Nici noile sancţiuni nu semnalează începutul unui cartel al cumpărătorilor pentru a contracara impactul politicilor OPEC asupra pieţei petroliere, a spus oficialul, care a refuzat să fie numit din cauza sensibilităţii situaţiei.

Agenţia Internaţională pentru Energie, cu sediul la Paris, a declarat săptămâna trecută că reducerea producţiei de către OPEC+ a dus la creşterea preţurilor şi ar putea împinge economia globală în recesiune.

Dar oficialul Trezoreriei SUA a considerat că impactul reducerii producţiei de petrol asupra preţurilor este mic, spunând că ar putea fi nevoie de o creştere a preţurilor de 30-40 de dolari sau de o reducere a producţiei de 10 ori mai mare decât reducerea efectivă a producţiei OPEC+ ,de aproximativ 900.000 bpd, pentru a declanşa o recesiune.

G7 doreşte să priveze Moscova de venituri în timpul războiului, dar încearcă să evite un şoc global al ofertei, care ar putea creşte preţurile şi ar putea să îi lovească proprii cetăţeni, pe măsură ce temerile de recesiune globală se adâncesc.

Decis de naţiunile G7 în septembrie, planul de plafonare a preţurilor s-a confruntat cu interdicţii mult mai stricte ale Uniunii Europene asupra livrărilor ruseşti, ratificate în iunie. UE a fost de acord cu plafonul luna aceasta, dar detaliile de reglementare nu au fost rezolvate, crescând anxietatea cu privire la acest plan în industria petrolului ,cu şase săptămâni înainte de termenul de intrare în vigoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.