Banca Centrală va efectua majorări mai mici ale dobânzii cheie în 2023, dacă va fi nevoie de creşteri suplimentare, a declarat duminică membrul consiliului guvernatorilor Gabriel Makhlouf, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BCE a început în iulie să crească dobânzile în cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, iar pieţele pariază pe o creştere de 0,5-0,75 puncte procentuale la următoarea şedinţă de politică monetară, din 15 decembrie.

Makhlouf a spus săptămâna trecută că îşi păstrează mintea deschisă în privinţa dimensiunii majorării respective.

În timp ce factorii de decizie politică au fost hotărâţi că dobânzile trebuie să crească în continuare pentru a ajuta la încetinirea inflaţiei, minuta ultimei lor întâlniri, publicată joi, a arătat că nu pot fi pe deplin de acord asupra destinaţiei sau ritmului final al majorărilor.

”Când vom începe anul viitor, probabilitatea este că, dacă dobânzile vor creşte, ele vor creşte într-o măsură mai mică”, a declarat Makhlouf, şeful băncii centrale irlandeze, pentru ziarul irlandez Sunday Independent, într-un interviu.

El a explicată că "va trebui să vedem ce se întâmplă cu economia zonei euro, ca să putem judeca ce mai trebuie să facem. Şi în ce ritm trebuie să facem asta... Cred că până în a doua jumătate a anului viitor o vom vedea mai scăzută (inflaţia)”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.