Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, este îngrijorat de excesul de capacitate de producţie a Chinei, care se revarsă asupra economiei globale, chiar dacă este puţin probabil ca problemele economice actuale ale Chinei să încetinească creşterea SUA, pe termen scurt, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu sunt îngrijorat de faptul că factorii negativi din China au un impact mare asupra economiei SUA”, a declarat Adeyemo la un eveniment al Consiliului pentru Relaţii Externe la New York, referindu-se la provocările din sectorul imobiliar, o populaţie îmbătrânită şi un climat de afaceri înrăutăţit pentru firmele private.

”Lucru care mă preocupă în mod fundamental în China este capacitatea excedentară care vine din China şi care loveşte economia globală”, a spus Adeyemo.

Capacitatea de producţie puternic subvenţionată a Chinei pentru vehicule electrice, panouri solare şi alte bunuri a urmat industrii precum oţelul şi aluminiul în producerea mai multor bunuri decât poate consuma China, a adăugat el.

”În principiu, această supracapacitate va ajunge undeva”, a spus Adeyemo, adăugând că tarifele şi creditele fiscale din SUA pentru vehiculele electrice şi bateriile acestora vor ajuta la menţinerea vehiculelor electrice chinezeşti în afara pieţei americane şi vor permite firmelor americane să concureze mai echitabil.

”Acesta va fi o provocare pentru economia globală şi este ceva despre care vorbim direct cu chinezii. Trebuie să concureze pe condiţii echitabile, nu doar cu Statele Unite, ci şi cu ţări din întreaga lume”, a spus Adeyemo.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, urmează să-şi exprime îngrijorarea cu privire la excesul de capacitate chineză la o reuniuniune a Grupului celor 20 de miniştri de Finanţe la Sao Paulo, Brazilia, săptămâna viitoare, a declarat un oficial înalt al administraţiei Biden.

DOMINAŢIA DOLLARULUI

Adeyemo, care a prezentat o nouă rundă de sancţiuni americane unor peste 500 de ţinte legate de Rusia, cu o zi înainte de a doua comemorare a invadării Ucrainei de către Rusia, a minimizat potenţialul de deteriorare a statutului dolarului ca monedă de rezervă a lumii din aceste măsuri.

El a spus că este important ca sancţiunile să fie multilaterale şi direcţionate pentru a le maximiza eficacitatea.

”În principiu, părerea mea despre această întrebare, dacă utilizarea sancţiunilor va duce la unele provocări pentru dolar, este că lucrul care va conta pentru rolul dolarului în economia globală nu este puterea economiei noastre."

El a spus că politicile administraţiei Biden, inclusiv investiţiile în infrastructură, semiconductori şi tehnologii de energie curată, au făcut din SUA o destinaţie mai atractivă pentru investiţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.