Reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), care reuneşte 45 de organizaţii sau membri asociaţi din mediul de afaceri, au declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii, că propun amânarea şi reanalizarea implementării sistemului fiscal de impozitare globală pe gospodării, motivând că acesta ridică mai probleme de sustenabilitate, infrastructură şi educare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prezent, mai multe grupuri de lucru, la care participă şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, discută cu Ministerul Finanţelor despre noul sistem fiscal. 

"Pe această temă, ideea a fost să temporizăm discuţiile şi să amânăm discuţia pentru că aşteptăm studiul de impact al ministerului. (...) Este normal să vedem înainte cum arată lucrurile. Ei (reprezentanţii Ministerului Finanţelor, n.r.) au fost deschişi la un astfel studiu de impact şi urmează să analizăm acest studiu şi să vedem în ce măsură vom continua şi cu ce”, a declarat coordonatorul grupului de lucru pe fiscalitate al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Daniel Anghel.

Ministerul Finanţelor a demarat deja acest studiu de impact prin departamentului său de macroeconomie, potrivit oamenilor de afaceri.

Însă oamenii de afaceri cer ca toate hotărârile Guvernului să fie luate abia după realizarea unui studiu de impact.

"În contextul în care ai creat nişte modificări fundamentale (implementarea legii salarizării unice, n.r.), mai vii şi mai adaugi încă o nesiguranţă pe deasupra în privinţa veniturilor, fără să ştii ce efecte poate să dea acest impozit global, vii şi adaugi această complexitate peste ceea ce ai făcut cu salariul unitar. Hotărârile guvernului ar trebuie să fie dublate tot timpul de un studiul de impact", a afirmat preşedintele CDR, Florin Pogonaru.

Oamenii de afaceri subliniază că este nevoie de schimbări majore în modelul de creştere al economiei româneşti.

 "Sunt o serie de lucruri care trebuie schimbate. Unul dintre ele este aşa numită capcană nu a salariului mediu, ci a salariilor mici. Şi uitându-ne la nevoie de a restructura modelul economic românesc prin prisma ieşirii din capcana salariilor mici, înţelegi de unde a apărut legea salarizării unitare. Este o lege absolut necesară. Problema este cum îi analizezi impactul şi cum dozezi aceste lucruri având în vedere următoarea grijă: teoria ieşirii din capcana salariului mic presupune şi un alt lucru, consumul să se ducă în produse locale şi nu în produse de import", a mai spus preşedintele CDR.

Guvernul intenţionează să introducă, de la 1 ianuarie 2018, doar două rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei şi de 10% peste acest nivel, iar declaraţiile fiscale vor fi făcute pentru veniturile globale de către consultanţi plătiţi din bani publici.

Guvernul speră ca prin acest nou sistem să lărgească baza de impozitare, deşi legislaţia actuală obligă contribuabilii să declare toate veniturile.

Potrivit ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, ar fi nevoie de aproximativ 35.000 de consultanţi fiscali care să-i ajute pe români să întocmească declaraţiilor fiscale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.