Un psiholoagă care sfătuia Meta cu privire la prevenirea sinuciderii şi autovătămării a renunţat la rolul său, acuzând gigantul tehnologic că ”închide ochii” la conţinutul dăunător de pe Instagram, ignorând în mod repetat sfaturile experţilor şi acordând prioritate profitului asupra vieţilor, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lotte Rubæk, care face parte din grupul global de experţi ai Meta de mai bine de trei ani, a declarat pentru Observer că eşecul continuu al gigantului tehnologic de a elimina imaginile de autovătămare de pe platformele sale ”le determină” pe tinerele şi fetele vulnerabile să îşi facă mai mult rău şi contribuind la creşterea cifrelor de sinucidere.

Atât de mare este deziluzia ei faţă de companie şi aparenta ei lipsă de dorinţă de a se schimba, încât psiholoaga daneză şi-a dat demisia din grup, susţinând că lui Meta nu îi pasă de bunăstarea şi siguranţa utilizatorilor săi.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În realitate, a spus ea, compania foloseşte conţinut dăunător pentru a-i menţine pe tinerii vulnerabili conectaţi la ecranele lor în interesul profitului companiei.

În scrisoarea ei de demisie, ea a scris: ”Nu mai pot face parte din grupul de experţi SSI al Meta, deoarece nu mai cred că vocea noastră are un impact pozitiv real asupra siguranţei copiilor şi tinerilor de pe platformele dumneavoastră”.

 Într-un interviu acordat The Observer, Rubæk a spus: ”La suprafaţă pare că le pasă, au aceste grupuri de experţi şi aşa mai departe, dar în culise există o altă agendă care este o prioritate mai mare pentru ei”.

Această agendă, a spus ea, este ”cum să menţină interacţiunea utilizatorilor lor şi cum să-şi câştige banii ţinându-i strâns de ecran, culegând date de la ei, vânzând datele şi aşa mai departe”.

Un purtător de cuvânt al Meta a spus: ”Sinuciderea şi autovătămarea sunt probleme complexe şi le luăm incredibil de în serios. Ne-am consultat cu experţi în siguranţă, inclusiv cu cei din grupul nostru de consiliere pentru sinucidere şi autovătămare, de mulţi ani, iar feedbackul lor ne-a ajutat să facem în continuare progrese semnificative în acest spaţiu.

”Cel mai recent, am anunţat că vom ascunde conţinutul care discută despre sinucidere şi autovătămare de la adolescenţi, chiar dacă este distribuit de cineva pe care îl urmăresc, una dintre multele actualizări pe care le-am făcut după o discuţie atentă cu consilierii noştri”, a spus acesta.

Avertismentul lui Rubæk vine în momentul în care o nouă cercetare a Ofcom, publicată săptămâna trecută, a constatat că conţinutul online violent este ”inevitabil” pentru copiii din Marea Britanie, mulţi dintre aceştia fiind expuşi pentru prima dată când sunt încă în şcoala primară. Printre principalele aplicaţii menţionate de cei intervievaţi a fost Instagram.

Rubæk, care conduce echipa de psihiatrie pentru tratarea auto-vătămării la copii şi adolescenţi din Regiunea Capitalei Danemarcei, a fost abordată pentru prima dată pentru a se alătura grupului select de experţi – care are 24 de membri listaţi public – în decembrie 2020.

Invitaţia a venit după ce a criticat public Meta, cunoscută pe atunci sub numele de Facebook, din cauza unei reţele pe Instagram legată de sinuciderea tinerelor femei din Norvegia şi Danemarca, în urma unui documentar al radiodifuzorului danez DR.

Ea a fost de acord să se alăture în speranţa de a ajuta la schimbarea platformei, pentru a o face mai sigură pentru tineri.

După câţiva ani în care sugestiile ei au fost ignorate – reţeaua originală pe care a criticat-o încă există – ea a ajuns la concluzia că echipa respectivă era doar pentru spectacol. Acum ea crede că invitaţia ar fi putut fi o încercare de a o reduce la tăcere.

”Poate că au vrut să fac parte dintre ei, astfel încât să nu fiu atât de critică cu ei în viitor.”

În e-mailurile văzute de The Observer, Rubæk a semnalat dificultăţile cu care se confruntă utilizatorii în încercarea de a raporta Meta imagini potenţial declanşatoare a autovătămării, în octombrie 2021.

În corespondenţa cu Martin Ruby, şeful de politici publice al Meta în ţările nordice, ea a spus că a încercat să raporteze o imagine despre o femeie slăbită, dar a primit un mesaj de la Instagram în care spunea că nu are destui moderatori pentru a se uita la imagine, care a rămas pe platformă.

Ca răspuns, Ruby a spus, în noiembrie 2021: ”Oamenii noştri se uită la asta, dar nu este atât de simplu”.

În acelaşi e-mail, el a menţionat reţeaua secretă de pe Instagram pe care Rubæk a criticat-o iniţial, spunând că Meta ”analizează mai atent”.

Dar, în ciuda legăturilor sale bine documentate cu sinucideri, Rubæk spune că reţeaua rămâne în funcţiune şi astăzi.

Pacienţii lui Rubæk îi spun că au încercat să raporteze imagini de autovătămare pe Instagram, dar acestea rămân adesea. Un client a spus că, după ce a raportat o imagine, aceasta a dispărut, dar ea a văzut-o ulterior prin contul unui prieten, sugerând că a fost mutată doar pentru a nu fi vizibilă ei.

Meta ”face o mulţime de trucuri” pentru a evita eliminarea conţinutului, a spus Rubæk.

”AI este atât de inteligentă, că găseşte chiar şi cel mai mic mamelon dintr-o fotografie”, a spus ea, adăugând că atunci când vine vorba de imagini grafice de autovătămare, care s-a dovedit că îi inspiră pe alţii să se facă rău, pare a fi o altă poveste.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.