Compania Green WEEE din Buzău, jucător pe piaţa de tratare şi reciclare a DEEE-urilor (deşeuri de echipamente electrice şi electronice), a inaugurat prima linie de reciclare TV-uri şi echipamente ce conţin ecrane plate - LCD, plasmă şi LED, din Europa Centrala şi de Est, investiţie de 500.000 euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Compania Green WEEE, a pus în funcţiune în luna mai prima linie de reciclare TV-uri şi echipamente ce conţin ecrane plate - LCD, plasmă şi LED, din Europa Centrala şi de Est. Cu o investiţie care a depăşit valoarea de 500.000 de euro, noua linie va permite tratarea a peste 2500 tone/ an de televizoare şi echipamente ce conţin ecrane plate. Aceasta acţiune face parte din strategia companiei de diversificare şi mărire a capacităţii de producţie", a anunţat compania.

Se estimează că 50 de milioane de tone de deşeuri electronice vor fi generate la nivel global în 2020, jumătate dintre acestea fiind dispozitive personale, cum ar fi computere, ecrane, smartphone-uri, tablete şi televizoare, restul fiind reprezentat de electrocasnice de mari şi mici dimensiuni, echipamente de încălzire şi răcire.

”Noua linie instalată reprezintă o soluţie de economie circulară, pentru că materialele rezultate prin reciclare sunt valorificate în alte industrii. Totodată, prin procesul de depoluare şi îndepărtare a substanţelor periculoase pe care deşeurile le conţin reducem impactul negativ asupra mediului.  Astăzi, mai mult ca niciodată, singura opţiune de a fi responsabil cu mediul înconjurător şi pentru dezvoltarea comunităţilor într-un mod sănătos este să ne asigurăm că reciclarea continuă şi este realizată la cele mai înalte standarde”, a declarat Marius Costache, director general Green WEEE.

Tehnologia, achiziţionată din Suedia, are o capacitate de tratare de 2.500 tone/an.

"Reciclarea este esenţială, fiind în primul rând un mijloc de protejare a mediului înconjurător, a sănătăţii oamenilor, iar resursele provenite din tratare sunt refolosite ca materii prime secundare", spun reprezentanţii companiei.

Pentru că ecranele plate, LCD-urile, conţin tuburi fluorescente CCFL, procesul de tratare se focusează în extragerea substanţelor şi materialele periculoase, în special mercur, care este îndepărtat în mediu controlat. Metalele şi plasticele sunt tratate cu ajutorul echipamentelor deja existente în cadrul GreenWEEE şi apoi sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare adaugă ei.

”Green WEEE a făcut încă un pas important în dezvoltarea şi completarea activităţii de tratare prin adăugarea acestui nou proces. Tehnologia este în continuă evoluţie, aducându-ne dispozitive noi, mult mai complexe şi mai performante, dar care conţin şi diferite substanţe periculoase. Atunci când o lampă (conţinută în unitatea de ecran LCD) este deteriorată, este posibil să fim expuşi direct la vaporii de mercur şi praful de mercur, ceea ce prezintă un risc ridicat, din acest motiv, atunci când un echipament îşi incheie ciclul de viaţă trebuie dat spre reciclare”, adaugă Marius Costache.

Green WEEE îşi desfăsoară activitatea în două fabrici în România (la Buzău şi la Campia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100 000 tone/an, cu un numar de peste 400 de angajaţi şi o investiţie totală de 25 milioane de euro. 

La fabricile Green WEEE ajung pentru reciclare echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii.  Deşeurile provin de pe piaţa locală, de la operatori economici autorizaţi pentru preluarea responsabilitatii producătorului, prin colectare de la persoane fizice, cât şi prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice.

Green WEEE face parte din parcul integrat de reciclare Green Group, prezent de 17 ani pe piaţa din România, alături de: GreenTech (procesator european pentru deşeuri PET), GreenFiber International (lider în producţia de fibră sintetică), GreenGlass Recycling (cea mai mare fabrică de procesare a deşeurilor de sticlă), Eltex Recycling (furnizor integrat de servicii de management al deşeurilor).


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.