Agenţia de evaluare Moody's a acordat subsidiarei din România a băncii greceşti Alpha Bank ratingul b2 pentru credite, care reflectă o capitalizare adecvată şi un nivel în scădere al creditelor neperformante.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Băncile cu capital grecesc din România sunt scoase la vânzare, în contextul problemelor cu care se confruntă băncile mamă, iar analiştii consideră că cel puţin trei vor fi vândute în acest an.

Nivelul b2 reflectă, totodată, şi o dependenţă ridicată de banca mamă, chiar dacă aceasta are un rating mai scăzut, potrivit Moody's.

”Ratingul b2 reflectă profilul financiar modest al băncii, caracterizat de un nivel înalt, dar în scădere, al creditelor neperformante, o capitalizare adecvată şi o mare dependenţă de banca mamă. Moody's consideră că există, de regulă, o legătură între calitatea creditelor a băncilor mamă şi subsidiarele lor. Totuşi, la acest nivel al ratingului, Alpha Bank România nu este constrânsă de ratingul de creditare mai scăzut al băncii greceşti Alpha Bank (caa2)”, se arată în comunicatul agenţiei.

Banca se află pe poziţia a opta în România din punct de vedere al cotei de piaţă, cu un nivel 3,74% la finalul anului trecut, în scădere faţă de nivelul din 2015 (4%).

În premieră pentru ultimul deceniu şi jumătate, cele patru bănci cu capital grecesc de pe piaţă (Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi Banca Românească) au coborât anul trecut sub pragul de 10% din activele bancare româneşti, încheind 2016 cu active cumulate de 39,345 miliarde lei şi o cotă de piaţă cumulată de 9,99%.

În 2015, cele patru bănci aveau 10,7% din piaţă după active, departe de nivelul de vârf din 2008, când controlau 16,2% din active.

Alpha Bank a obţinut în România un profit înainte de taxe 13,1 milioane de euro în 2016, după pierderi de 18,1 milioane de euro pe ansamblul anului 2015. La 31 decembrie, Alpha Bank înregistra o rată a creditelor neperformante de 14%, în scădere de la 16,4% la sfârşitul anului 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.