Modificările propuse de Apple pentru politicile din App Store ”nesocotesc” noua lege pentru concurenţă a Uniunii Europene destinată companiilor Big Tech şi amplifică dominaţia acesteia asupra dezvoltatorilor de aplicaţii, a declarat vineri un grup de peste 30 de firme şi asociaţii de tehnologie, inclusiv Spotify, într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul este cel mai recent efort condus de Spotify Technology împotriva politicilor App Store ale producătorului de iPhone, pe care unii dezvoltatori şi firme le consideră nedrepte.

”Noii termeni ai Apple nu numai că ignoră atât spiritul, cât şi litera legii, dar, dacă sunt lăsaţi neschimbaţi, batjocoresc DMA (Legea pieţelor digitale - Digital Markets Act)”, a scris grupul într-o scrisoare către Comisia Europeană.

Apple percepe un comision anual de până la 30% de la dezvoltatorii care îşi distribuie aplicaţiile prin App Store şi le limitează la propriul sistem de procesare a plăţilor.

Compania a propus în ianuarie anumite modificări înainte de termenul limită de 7 martie pentru a respecta anumite condiţii ale DMA, o legislaţie menită să faciliteze transferarea utilizatorilor europeni între serviciile concurente.

Apple a spus că va permite magazine de aplicaţii alternative pe iPhone şi o renunţare la utilizarea sistemului de plăţi în aplicaţie, dar a stabilit ”un comision de tehnologie de bază” de 50 de euro cenţi per cont de utilizator pe an pentru dezvoltatorii care se înscriu pentru noul regim .

”Noua structură a comisioanelor din noile termeni propuşi pare concepută să menţină şi chiar să amplifice exploatarea de către Apple a dominaţiei sale asupra dezvoltatorilor de aplicaţii”, se spune în scrisoarea semnată şi de dezvoltatorul american de jocuri Epic Games şi serviciul francez de streaming muzical Deezer.

Printre semnatarii scrisorii se numără European Publishers Council (EPC), care include preşedinţi şi directori generali ai principalelor grupuri media din regiune.

Comisarul Uniunii Europene Thierry Breton a declarat în ianuarie că Apple ar putea se confrunte cu măsuri serioase dacă modificările aduse App Store nu respectă reglementările viitoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.