Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a explicat că România trebuie să realizeze o parte din coridorul pan-european, până în 2030, în caz contrar se pierd fondurile atrase pentru loturile de autostrăzi date deja în folosinţă. Din acest coridor pan- european face parte şi inelul de centură al Capitalei care se află în diferite stadii de realizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inelul Bucureştiului, cei 102 km este parte a coridorului principal pan-european Constanţa - Bucureşti - Piteşti - Sibiu - Nădlac. Din acest coridor principal pan - european pe care noi suntem obligaţi să îl realizăm până în 2030, lipseşte inelul Bucureştiului, lipseşte Sibiu - Piteşti şi lipsesc cei 13 km din Lugoj - Deva. Toate aceste obiective majore obligatoriu trebuie să le finalizăm până în 2030, altfel riscăm să pierdem banii europeni pentru celelalte loturi pe care le-am dat deja în trafic”, a declarat Lucian Bode la TVR1, marţi seara.

Ministrul Transporturilor a explicat şi stadiile în care se află loturile ce compun inelul de centură ocolitiare a Capitalei.

”Am preluat în noiembrie, anul trecut, cele 3 contracte pentru centura de sud semnate şi în perioada de execuţie a proiectării, iar cele 4 loturi din  autostrada de nord nu erau clare. Vorbim de 53 km pe centura de sud, lotul 1 are proiectarea, în acest moment se execută proiectul tehnic şi suntem în termen. Până în octombrie are obligaţia constructorul să predea proiectul tehnic, după această etapă autorizaţia de construire, ordinul de  începere, termen 24 de luni pentru execuţie, pentru predarea obiectivului”, a declarat Bode.

Dacă la Lotul 2 urmează să fie dat ordinul de începere a lucrărilor, cu Lotul 3 sunt unele probleme, fiind aplicate penalizări.

”Lotul 2, aici  am început lucrările pe o secţiune, pe cei 1,7 km, restul de 14, 3km suntem cu proiectul tehnic în evaluare estimând că vom da ordinul de începere în luna octombrie. Şi aici avem 24 de luni pentru execuţie. Pentru Lotul 3, din păcate, am ieşit din termen cele 12 luni, cât aveau obligaţia să predea proiectul tehnic, deja am aplicat o penalizare de 1 milion de lei antreprenorului, sper să se  trezească, să se mobilizeze, să predea proiectul tehnic pentru că noi dorim să le dăm ordinul de începere”, a declarat ministrul.

În zona de nord a Bucureştiului sunt 4 Loturi.

”Pentru ceilalţi 50km pe zona de nord, noi aici avem 4 loturi: Lotul 1 şi Lotul 3 sunt în contestaţie, Lotul 2 în evaluare, iar Lotul 4 am reuşit să semnăm contractul pentru proiectare şi execuie”, a mai explicat Lucian Bode.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.