Arabia Saudită vrea să colaboreze cu China, nu să concureze, a declarat duminică ministrul Energiei al regatului, spunând că ”ignoră” suspiciunile occidentale cu privire la legăturile lor tot mai apropiate, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În calitate de cel mai mare exportator de petrol din lume, relaţia bilaterală a Arabiei Saudite cu cel mai mare consumator de energie din lume este ancorată de legăturile legate de hidrocarburi.

Dar cooperarea dintre Riad şi Beijing s-a aprofundat şi în domeniul securităţii şi al tehnologiei sensibile, pe fondul unei apropieri a legăturilor politice, spre preocuparea SUA.

Întrebat despre criticile aduse relaţiei bilaterale în timpul unei conferinţe de afaceri arabo-chineze, prinţul Abdulaziz bin Salman a spus: ”În realitate le ignor pentru că... în calitate de om de afaceri... vei merge acolo unde ţi se va prezenta oportunitatea. Nu trebuie să ne confruntăm cu nicio alegere care are de-a face cu (spune) fie cu noi, fie cu ceilalţi.”

Antreprenori şi investitori chinezi s-au reunit la Riad pentru conferinţă, care a avut loc la câteva zile după vizita secretarului de stat al SUA Antony Blinken.

În martie, gigantul petrolier de stat Saudi Aramco a anunţat două acorduri majore pentru a-şi spori investiţiile de mai multe miliarde de dolari în China şi pentru a-şi consolida rangul ca principal furnizor de ţiţei al Chinei.

Acestea au fost cele mai mari acorduri anunţate de la vizita preşedintelui chinez Xi Jinping în Arabia Saudită, în decembrie, unde a cerut efectuarea comerţului cu petrol în yuani, o mişcare care ar slăbi dominaţia dolarului.

”Cererea de petrol din China este în continuare în creştere, aşa că, desigur, trebuie să captăm o parte din această cerere. În loc să concurezi cu China, colaborează cu China”, a spus prinţul Abdulaziz.

Elanul celor două naţiuni a mărit, de asemenea, perspectivele pentru încheierea cu succes a negocierilor pentru un acord de liber schimb între China şi Consiliul de Cooperare din Golf (CCG), dominat de Arabia Saudită, care se desfăşoară din 2004.

Ministrul saudit al Investiţiilor, Khalid Al Falih, a declarat că orice acord ar trebui să protejeze industriile emergente din Golf, pe măsură ce regiunea începe să se diversifice către sectoare economice non-petroliere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.