Noul impozit al Italiei pe profiturile băncilor poate fi îmbunătăţit, a declarat duminică ministrul Economiei Giancarlo Giorgetti, negând că noua taxă este nedreaptă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se poate ca taxa să fie inadecvată, cu siguranţă poate fi îmbunătăţită... dar nu accept că este considerată o taxă neloială”, a declarat Giorgetti la forul economic Casa Europeană - Ambrosetti.

Luna trecută, guvernul Italiei a dat o lovitură surprinzătoare băncilor ţării, impunând un impozit unic de 40% pe profiturile băncilor rezultate din ratele mai mari ale dobânzilor, după ce a mustrat instituţiile de creditare pentru că nu au recompensat depozitele.

Acţiunile băncilor s-au prăbuşit înainte ca Ministerul Economiei să clarifice că noul impozit nu va reprezenta mai mult de 0,1% din activele lor totale.

Aproximativ 33% dintre participanţii intervievaţi de organizatorii forumului au fost ”foarte critici” în ceea ce priveşte măsura, iar două treimi au fost în general critici în privinţa acesteia.

Giorgetti, membru al partidului Liga, a contrazis această opinie spunând că este o taxă echitabilă şi că statul a dat mult în materie de garanţii sistemului bancar.

Totuşi, ministrul şi-a cerut scuze pentru gestionarea neîndemânatică a proiectului de propunere, anunţat ca o surpriză în cadrul unei conferinţe de presă, într-o zi de luni, în august, de către vicepremier.

”Pot să vă asigur că îmi asum întreaga responsabilitate pentru erorile de comunicare, dar în final versiunea finală va fi ceva pe care toată lumea îl poate aprecia”, a spus Giorgetti.

Partidul de guvernământ Forza Italia vrea să excludă randamentele obligaţiunilor de stat din noua taxă, a confirmat liderul său Antonio Tajani la Cernobbio, astfel încât să nu afecteze viitoarele licitaţii de obligaţiuni de stat.

Forza Italia caută, de asemenea, o scutire pentru băncile mici şi doreşte o garanţie că taxa nu va fi prelungită dincolo de 2023.

Giorgetti nu a comentat propunerile aliatului său guvernamental privind impozitul bancar. De asemenea, el nu a dat nicio indicaţie cu privire la momentul în care banca Monte dei Paschi di Siena urmează să fie privatizată, în ciuda apelului lui Tajani la acţiune rapidă.

”O vom rezolva cu calm, dar fără a lăsa pe nimeni să dicteze momentele în ceea ce priveşte sistemul bancar”, a spus Giorgetti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.