Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, comentează concluziile făcute publice de către Consiliul Fiscal, care apreciază că evaluarea Consiliului cu privire la proiecţiile de venituri cuprinse în proiectul de buget a condus către un cuantum mai redus al încasărilor bugetare cu circa 1,5 miliarde de lei. "Criticile sunt corecte, la acest moment", afirmă ministrul Finanţelor Publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Are acest drept, am spus şi la anteriorul briefing, criticile sunt corecte la acest moment. Rămâne să demonstrăm că nu este aşa, prin fapte", a afirmat Adrian Câciu, marţi seară, întrebat fiind cum răspunde afirmaţiilor Consiliului Fiscal, care este de părere că veniturile reale la buget vor fi mai mici cu un miliard şi jumătate decât cele prevăzute de Guvern.
 
În documentul denumit "Opinia Consiliului Fiscal privind Legea bugetului de stat pe anul 2022, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 şi Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2022-2024” şi publicat pe site-ul Consiliului se arată că estimările specialiştilor Consiliului Fiscal arată încasări cu 1,5 miliarde de lei mai mici decât cele prevăzute de autorităţi la realizarea bugetului de stat. 
 
"Dincolo de rezervele exprimate (...) asupra sumelor provenind din creşterea eficienţei colectării, evaluarea de către CF a proiecţiilor de venituri cuprinse în proiectul de buget a condus către un cuantum mai redus al încasărilor bugetare cu circa 1,5 mld. lei. Pe baza unei abordări prudente, Consiliul Fiscal apreciază drept probabilă manifestarea unui gol de venituri comparativ cu ţintele asumate în proiectul de buget de circa 12,15 mld. lei, reprezentând circa 0,92% din PIB. Pe partea de cheltuieli, reducerea ponderii în PIB a acestora în planificare are loc prin îngheţarea majorităţii salariilor din sectorul public şi prin ritmuri de creştere în termeni nominali moderate şi inferioare dinamicii PIB nominal pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii, cele de asistenţă socială, cele privind alte transferuri. CF apreciază drept probabil un necesar suplimentar de alocări bugetare de 1,9 mld. lei la nivelul cheltuielilor de asistenţă socială şi de cel puţin 2 mld. lei la nivelul cheltuielilor cu dobânzile. Cumulat, CF estimează o sub-bugetare a cheltuielilor de cel puţin 0,3% din PIB”, se arată în documentul citat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.