Guvernul spaniol şi-a prezentat ministrul de Finanţe, Nadia Calvino, drept candidat la conducerea instituţiei de credit a Uniunii Europene, Banca Europeană pentru Investiţii (BEI), a declarat un oficial al guvernului spaniol pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisarul pentru concurenţă al Uniunii Europene, Margrethe Vestager, cunoscută pentru represiunea şi amenzile uriaşe aplicate companiilor Big Tech pentru practici anticoncurenţiale, candidează la rândul ei pentru această funcţie, care nu a fost niciodată deţinută de o femeie sau de un cetăţean spaniol.

BEI oferă finanţare de miliarde de euro pentru mai multe proiecte. Şeful BEI, Werner Hoyer, a fost renumit în 2018 pentru un al doilea mandat, care se va încheie în ianuarie 2024.

Candidaţii trebuie validaţi până pe 17 august.

Numirea, care necesită sprijinul unei majorităţi calificate a statelor membre, va fi convenită în cadrul unei reuniuni care va avea loc la mijlocul lunii septembrie şi adoptată oficial de consiliul de administraţie al BEI în octombrie.

Calvino este ministrul de Finanţe al Spaniei din 2018 şi prezidează Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional al Fondului Monetar Internaţional.

Ea are ”un istoric puternic” şi ”experienţă vastă în domenii relevante pentru această poziţie, cum ar fi finanţe şi bugetare, reglementare financiară, politică economică, digitalizare, analiză şi prognoză macroeconomică, politica de concurenţă şi comerţ”, potrivit unui comunicat.

Înainte de a se alătura guvernului spaniol condus de socialişti, Calvino a fost manager senior la Comisia Europeană timp de 12 ani.

Candidatura lui Calvino are ”sprijinul deplin” al premierului Spaniei Pedro Sanchez şi, dacă va fi aleasă, ea va rămâne în funcţia de ministru până la sfârşitul anului, a spus oficialul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.