Ministrul de Finanţe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, şi-a prezentat miercuri anunţurile bugetare din Declaraţia de toamnă, anunţând o reducere a asigurărilor naţionale de la 12% la 10% pentru 27 de milioane de lucrători, pe fondul revizuirii în scădere a estimării de creştere economică, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre celelalte anunţuri s-au numărat modificări ale programelor de beneficii, îngheţarea taxelor la alcool, scutiri suplimentare de taxe pentru afaceri, investiţii în AI şi producţie şi o creştere a salariului minim.

Miercuri, Biroul independent pentru responsabilitatea bugetară şi-a revizuit drastic în scădere previziunile de creştere economică şi şi-a mărit previziunile privind inflaţia, evidenţiind dificultăţile cu care se confruntă ţara, în timp ce finanţele gospodăriilor rămân tensionate de o perioadă prelungită de inflaţie ridicată şi de creştere lentă.

Inflaţia totală a atins o valoare anuală de 4,6% în octombrie, cea mai scăzută din ultimii doi ani şi mult mai mică decât inflaţia de 11,1% din momentul în care Hunt a preluat finanţele ţării, în octombrie 2022.

Cu toate acestea, inflaţia rămâne cu mult peste ţinta de 2% a Băncii Angliei şi continuă să preseze finanţele gospodăreşti.

Estimările referitoare la creşterea economică şi inflaţie arată o imagine mult mai sumbră decât proiecţiile anterioare prezentate în martie. Atunci, biroul a spus că inflaţia va încetini la 0,9% până la sfârşitul anului 2024, dar miercuri a revizuit-o în sus la 2,8%.

Biroul nu se aşteaptă ca indicele preţurilor de consum să atingă ţinta de 2% a Băncii Angliei până în 2025, ceea ce înseamnă că dobânzişe vor rămâne probabil ”mai mari pentru mai mult timp”, chiar dacă creşterea va încetini.

Prognozele de creştere economică au fost, de asemenea, reduse drastic la 0,6% anul acesta şi 0,7% anul viitor, de la 1,8% şi 2,5% prognozate în martie.

”Este clar că ratele dobânzilor apasă economia în general şi compensarea acestor perioade de creştere pierdută va fi dificilă pentru Regatul Unit, în ciuda celor mai bune intenţii ale guvernului”, a declarat Lindsay James, strateg de investiţii la Quilter Investors.

Având alegeri programate în 2024 şi conservatorii fiind foarte în urmă în sondaje, James a spus că declaraţia de miercuri este ”de natură mai mult politică”.

”Ofertele anunţate astăzi sunt oarecum un joc de noroc din partea guvernului, având în vedere starea actuală a creşterii preţurilor şi a creşterii economice. Inflaţia continuă să fie mai mult decât dublă decât ţinta Băncii Angliei, ar putea exista şi mai puţin spaţiu pentru cadouri în primăvară. Ca urmare, deciziile de astăzi sunt determinate mult mai mult de sondaje decât de orice îmbunătăţire fundamentală a stării finanţelor pe termen lung ale Regatului Unit”, a spus ea.

BEIJING Fondatorul Alibaba, Jack Ma, renunţă la planul de reducere a participaţiei sale la grup, din cauza scăderii preţurilor acţiunilor

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.