România a făcut joi plata pentru primul sistem de rachete Patriot, iar Armata Română nu face shopping cu banii de la buget, în contextul în care încearcă să aducă sume cât mai mari în industria de apărare printr-o cooperare cât mai strânsă la nivel industrial cu producătorii de armament, a declarat joi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite buget-finanţe referitoare la bugetul ministerului pentru acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, şi ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, au semnat, la finalul lunii noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) Scrisoarea de Ofertă şi pentru achiziţia sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – Patriot. Rachetele vor intra în dotarea Forţelor Terestre şi Forţelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operaţional la jumătatea anului 2020.

”Astăzi am făcut plata pentru primul sistem Patriot”, a spus Fifor joi.

Armata Română nu a plecat pur şi simplu la cumpărături şi intenţionează să aducă cât mai mulţi bani la nivelul industriei de apărare, a precizat Fifor.

”Armata Română nu a plecat la cumpărături. Nu intenţionăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu aceşti bani, vrem să facem un transfer de tehnologie printr-o cooperare industriale cu firmele mari, recunoscute, din domeniul apărării”, a afirmat Fifor.

Fifor a dat ca exemplu contractul prin care Armata va cumpăra 227 de transportoare blindate Piranha V, dintre care aproape 200 ar urma sa fie integrate la Uzina Mecanică Bucureşti.

Bugetul MApN pentru 2018 a fost aprobat joi în cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe, cu şase amendamente respinse. Ministerul va avea un buget anul viitor de 18,16 miliarde lei (majorare cu 11,3% faţă de 2017), prin care s-a asigurat alocarea a 2% din Produsul Intern Brut (PIB), asigurându-se astfel respectarea angajamentului asumat de România în relaţia cu NATO.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.