Populaţia trebuie să înţeleagă să nu mai introducă produse din carne de porc din Ucraina şi Moldova, deoarece şi aşa există un risc de 70% ca pesta porcină africană să intre în România prin intermediul mistreţilor care migrează, a avertizat vineri ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, într-o conferintă de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Eu trag în continuare un semnal de alarmă în ceea ce priveşte pesta porcină africană, care se află la frontiera României şi care este o maladie extrem de gravă prin consecinţele economice, care în evaluarea noastră ar putea duce, dacă va intra în ţară, la pierderi de sute de milioane de euro într-un timp foarte scurt”, a spus Irimescu. 

Ministrul speră ca populaţia din zonă să înţeleagă că nu este voie să introducă niciun produs de origine animală în România din Ucraina şi Republica Moldova.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Este foarte important să înţelegem acest lucru deoarece şi aşa există un risc foarte mare să pătrundă pesta porcină africană prin mistreţi care să migreze dintr-o parte în alta. Specialiştii apreciază la 70% riscul ca boală să apară din cauza agentului transmiţător: mistreţul. (...)Să nu uităm că mult timp s-a făcut un mic trafic cu produse din carene de porc din Ucrina şi Republica Molodova pentru că produsele erau mai ieftine”, a afirmat Irimescu. 

Acesta a mai zis că, dacă pesta intră în România, producătorii autohtoni nu vor mai putea exportat deloc produse din carne de porc.

România poate exporta porci vii în celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene din luna octombrie, după ce a fost votată în septembrie trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene în Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene.

În ultimii 70 de ani, României i-a fost interzis să exporte porci vii şi carne de porc din cauza problemelor cu pesta porcină. Exportul este posibil, însă Comisia Europeană impune câteva condiţii destul de restrictive.

“Principala condiţie este aceea ca porcii să fie trei luni în fermă, după care pot fi exportaţi. În acelaşi timp, pentru o perioadă o lună, niciun alt porc nu trebuie să intre în întreaga fermă”, a declarat în luna septembrie preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoşi.

El a adăugat că doar 40% dintre fermele comerciale pot respecta în prezent aceste condiţii. Pentru celelalte ferme, soluţia este să-şi creeze unităţi separate pentru creşterea animalelor pentru export.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.