Conversia datoriilor societăţii în acţiuni în cadrul procesului de privatizare a CFR Marfă, din anul 2013, nu reprezintă ajutor de stat în condiţiile în care a fost îndeplinit ”testul investitorului privat prudent”, iar Comisia Europeana (CE) a fost, în principiu, de acord cu acest proces, a anunţat luni Ministerul Transporturilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CE a lansat o investigaţie aprofundată pentru a determina dacă stingerea de către statul român a datoriilor operatorului de transport feroviar de marfă CFR Marfă şi necolectarea datoriilor companiei i-au conferit acesteia un avantaj neloial, cu încălcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

Ministerul Transporturilor a anunţat luni că măsura conversiei nu a reprezentat ajutor de stat.

”Autorităţile române au susţinut faptul că măsura nu reprezintă ajutor de stat în condiţiile în care este îndeplinit testul investitorului privat prudent, în contextul privatizării iminente a companiei la acel moment. Comisia Europeana a fost, în principiu, de acord cu acest proces. Ca urmare a eşecului procesului de privatizare, proces care nu a mai fost reluat, motivat de situaţia economico -financiară dificilă a societăţii, Comisia Europeană a monitorizat acest caz”, se arată în comunicat.

În 6 martie 2017, Organizatia Patronala a Societatilor Feroviare Private din Romania (OPSFPR) a depus la CE o plângere referitoare la presupusul ajutor de stat acordat CFR Marfă, la care a revenit cu un Addendum, depus în data de 12 septembrie 2017, potrivit ministerului.

”Comisia a luat act şi a decis, în conformitate cu procedura prevăzută de Regulamentul (UE) 2015/1589 Al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în vederea stabilirii de către Comisie dacă ajutorul este compatibil cu piaţa internă, deschiderea unei proceduri formale de investigare, pentru a permite obţinerea tuturor informaţiilor necesare pentru evaluarea compatibilităţii ajutorului şi pentru a permite părţilor interesate să îşi prezinte observaţiile”, se arată în comunicat.

Autorităţile române au colaborat şi colaborează cu reprezentanţii CE pentru instrumentarea plângerii şi pentru asigurarea compatibilităţii cu regulile de ajutor de stat şi a măsurilor necesare pentru redresarea companiei, potrivit ministerului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.