Ministerul Finanţelor a anunţat marţi că, prin Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), pune în dezbatere publică pachetul de simplificare a legilor privind achiziţiile publice, precum şi două proiecte de acte normative de înfiinţare a Unităţii de Achiziţii Centralizate (UAC).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două pachete legislative cuprind patru proiecte de acte normative, printre care Ordonanţa de Urgenţă (OUG) privind modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul achiziţiilor publice şi OUG privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) ca unitate de achiziţii centralizate.

Totodată, mai sunt vizate Hotărârea de Guvern (HG) privind modificarea si completarea normelor metodologice de aplicare a unor acte normative cu impact în domeniul achiziţiilor publice şi HG privind normele de aplicare a Ordonanţei privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate.

Principalele modificări de simplificare a legislaţiei din domeniu vizează remedierea unor probleme sistemice identificate ca urmare a monitorizării sistemului naţional de achiziţii publice. Printre acestea, se numără întârzieri provocate de observatorii ex-ante în evaluarea ofertelor şi în desemnarea câştigătorilor, numărul foarte mare de contestaţii şi lipsa consistenţei şi a trasabilităţii deciziilor Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), potrivit ministerului.

Totodată, sunt vizate suprareglementarea sub pragurile valorice obligatorii din directivele europene, opiniile diferite emise de diversele entităţi ale sistemului, blocajele administrative generate de legislaţia conexă şi alocarea neunitară de resurse.

”Proiectele de acte normative de înfiinţare a Unităţii de Achiziţii Centralizate la nivelul administraţiei centrale au fost elaborate în colaborare cu experţii Băncii Europene de Investiţii în baza acordului de asistenţă tehnică semnat cu autorităţile române în 2016. Modificările legislative propuse au fost agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene, care şi-au exprimat sprijinul pentru implementarea şi simplificarea directivelor europene”, potrivit comunicatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.