Ministerul Finanţelor a anunţat vineri că băncile vor putea accesa de luni garanţiile suplimentare alocate programului Prima Casă, după ce Guvernul a suplimentat, în 28 septembrie, plafonul garanţiilor cu 500 de milioane de lei, pentru a doua oară în acest an, iar prioritate vor avea dosarele deja aprobate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statul garantează jumătate dintr-un credit acordat prin programul Prima Casă, astfel că plafonul suplimentar de 500 milioane lei permite acordarea unor credite de 1 miliard de lei. 

Băncile care au primit plafoane sunt Banca Românească, Banca Transilvania, BancPost, Bank Leumi, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole, Garanti Bank, ING Bank, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen şi Unicredit.

”Hotărârea privind suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului total de garanţii care pot fi emise anul acesta în cadrul Programului „Prima casă” a fost adoptată de Guvern în şedinţa din 28 septembrie. Fondurile suplimentare vor fi utilizate pentru acoperirea cu prioritate a solicitărilor de acordare a unei finanţări garantate în cadrul Programului, aflate în diverse stadii de aprobare şi pre-aprobare la finanţatori”, se arată în comunicat.

Garanţiile de stat au mai fost suplimentate o dată, în luna mai, tot cu 500 milioane de lei.

În total, de la lansarea programului în 2009 şi până la finalul lui august 2016 au fost acordate 197.608 garanţii în valoare totală de 16,88 miliarde lei. În acest moment, rata de neplată de către beneficiarii programului Prima Casă este de 0,3%.

În luna octombrie, Ministerul Finanţelor va finaliza o strategie pe termen mediu, de cinci ani, pentru acest program, astfel încât toate părţile implicate să îşi poată face planuri pe un astfel de termen, susţine ministerul.

Una dintre variantele luate în calcul este încheierea programului, potrivit unor surse de pe piaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.