Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a a anunţat miercuri că a respins ofertele băncilor la ultimele şase licitaţii de titluri de stat organizate în luna octombrie, în contextul creşterii ratelor dobânzilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Subliniem că MFP a acoperit în mare parte nevoile de finanţare prevăzute pentru anul 2017, implementând prudent planul de finanţare aferent anului 2017, printr-o distribuire uniformă a împrumuturilor de-a lungul anului, în vederea evitării acumulării unui necesar de finanţare foarte mare pe perioade scurte de timp”, se arată în comunicat.

Trezoreria statului are suficienţi bani în soldul contului curent general pentru a acoperi peste şase luni de necesar brut de finanţare, potrivit MFP.

”Astfel, în vederea asigurării necesarului de finanţare rămăs pentru anul 2017, MFP va avea în vedere, în continuare, o politică de finanţare care să limiteze eventualele efecte negative asupra condiţiilor de finanţare care s-ar putea materializa în creşterea randamentelor titlurilor de stat”, se arată în comunicat.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că există bani pentru construcţia bugetară pentru anul 2018, subliniind că Guvernul nu are nicio problemă din punct de vedere al finanţării.

România a înregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, în trimestrul al doilea al acestui an, cel mai mare din Uniunea Europeană (UE), potrivit datelor publicate marţi de Eurostat. Datele sunt calculate după metodologia European System of Accounts (ESA 2010).

Ministerul Finantelor a plasat în octombrie obligaţiuni în euro pe pieţele internaţionale în valoare de un miliard de euro, redeschizând emisiunea de titluri pe zece ani lansată în luna aprilie a acestui an.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.