Ministerul Finanţelor a plasat vineri titluri de stat de 120 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, printr-o licitaţie suplimentară la cea organizată joi, în care a luat cu împrumut 800 milioane lei (174,5 milioane euro) la un randament mediu în scădere la 1,18% pe an, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma sesiunii suplimentare de vineri, valoarea cumulată a emisiunii a ajuns la 920 milioane lei. 

Băncile participante la licitaţie au oferit joi 1,757 miliarde lei, de peste două ori mai mult decât valoarea anunţată, în timp ce vineri oferta a fost de 395 milioane lei. 

Randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 1,18% pe an, iar cel maxim - 1,19%.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 1,35%.

În 22-23 mai, la licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni de 575 milioane lei, la un randament mediu de 1,36% pe an.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru luna iunie să împrumute de pe piaţa internă 5,3 miliarde lei, din care 1,8 miliarde lei prin certificate de trezorerie şi 3,5 miliarde lei prin obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga 500 milioane lei prin licitaţii suplimentare, nivelul fiind cu mult peste cel din lunile anterioare.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.