Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat joi că a aprobat suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanţii pentru programul Prima Casă, la solicitarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MFP a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garanţii în anul 2017 în favoarea finanţatorilor participanţi în program, care au înregistrat un grad ridicat de utilizare a plafoanelor alocate în raport cu solicitările aprobate.

Plafonul rămas nealocat, de 500 milioane lei, a fost repartizat băncilor Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank şi Leumi Bank, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finanţatorilor până în data de 7 iunie 2017.

Pentru anul 2017, Guvernul a aprobat alocarea unui plafon total al garanţiilor pentru creditele destinate achiziţiei/construcţiei de locuinţe în cadrul programului în sumă totală de 2,5 miliarde lei.

”Din plafonul total al garanţiilor pentru anul 2017 în valoare de 2,5 miliarde lei, în data 09.03.2017 suma de 2 miliarde lei a fost pusă la dispoziţia finanţatorilor participanţi în Program, diferenţa de plafon de 500 milioane lei urmând să fie alocată ulterior in funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate”, se arată în comunicat.

FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de către bănci a plafoanelor alocate şi să efectueze realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finanţelor.

Programul ”Prima Casă” 2017 are alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat de Guvern, iar 175,5 milioane lei este partea nefolosită din plafonul pe 2016.

Potrivit unei analize realizate de Coldwell Banker, principala metodă de achiziţie pe segmentul mass market (segmentul locuinţelor ieftine) este reprezentantă de finanţările acordate prin programul "Prima Casă", cu o pondere de 75% din totalul tranzacţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.