Compania americană, Raytheon, unul dintre liderii mondiali în domeniul apărării şi contributor la scutul antirachetă de la Deveselu, vizează dezvoltarea oportunităţilor de afaceri în România pe termen lung şi "dincolo de scutul antirachetă”, anunţă Ministerul Economiei, după întâlnirea ministrului Mihai Tudose cu preşedintele companiei, Thomas Vecchiolla. Raytheon este şi producătorul rachetelor sol-aer Patriot, România având în vedere o astfel de achiziţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, s-a întâlnit joi cu o delegaţie a companiei americane, din care au făcut parte preşedintele Thomas Vecchiolla, vicepreşedintele şi manager de ţară Europa Sud - Est Michael Ellison, precum şi Caroline Cooper, director regional pe Europa.

”Cele două părţi au discutat iniţierea unei cooperări între Ministerul Economiei şi compania americană, în domeniile de expertiză ale Raytheon. Ministrul Mihai Tudose apreciază interesul companiei pentru România şi contribuţia acesteia la sistemul naţional de apărare, în contextul obiectivelor generale ale NATO. (...) Ministrul Economiei a amintit oaspeţilor eforturile ţării noastre pentru îndeplinirea angajamentelor bugetare faţă de Alianţa Nord Atlantică”, arată Ministerul Economiei.

Raytheon este cunoscută ca furnizor al interceptoarelor scutului antirachetă de la Deveselu, preşedintele companiei, Thomas Vecchiolla, spunând că Raytheon vizează dezvoltarea oportunităţilor de afaceri în România pe termen lung şi "dincolo de scutul antirachetă”. 

Ministerul Economiei mai arată că "România are totodată în vedere achiziţia de rachete sol-aer Patriot, un alt produs militar de vârf Raytheon", fără a face însă alte precizări.

Raytheon este unicul producător al rachetelor sol-aer Patriot. Şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a anunţat săptămâna trecută că România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, fără a face precizări legate de achiziţie.

Raytheon are 65.000 angajaţi în toată lumea şi vânzări de 24 miliarde dolari în 2016. Compania furnizează tehnologie electronică avansată în domeniul militar: capabilităţi C5 (comandă, control, comunicaţii, calcul, cibernetic, intelligence), servicii de detectare (radar), asistenţă în misiuni.

De asemenea, ministrul Economiei a discutat joi şi cu reprezentanţi ai constructorului german de vehicule militare Rheinmetall, despre stadiul de implementare a acordului de cooperare pentru dezvoltarea şi producţia unui transportor blindat pentru trupe 8X8. Acordul presupune dezvoltarea de tehnologie şi transfer de know-how, care să permită fabricarea unui nou tip de transportor, cu mobilitate superioară şi capabilităţi amfibii.

”Produsul rezultat poate fi realizat în comun (tehnologie germană şi română) la Uzina Automecanică Moreni SA (Dâmboviţa). Una dintre soluţiile discutate o reprezintă constituirea unei societăţi cu capital mixt. O parte importanăa a discuţiei s-a axat pe necesitatea participării, în condiţii de competitivitate, a firmelor româneşti la integrarea finală a produsului”, a informat Ministerul Economiei.

Partea germană a dat asigurari că, în cazul realizării proiectului, va respecta această cerinţă a părţii române.   

”Ministrul Economiei, Mihai Tudose, i-a comunicat managerului Rheinmetall pentru România, Martin Rill, că susţine în continuare proiectul, aşa cum a declarat şi la vizita făcută la uzina din Moreni, la începutul acestei luni. Ministerul Economiei va continua să monitorizeze demersurile prin care se va putea pune la dispoziţia armatei române şi a altor clienţi interesaţi, un transportor blindat amfibiu de ultimă generaţie, fabricat în România”, precizează oficialii Ministerului Economiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.