Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale anunţă că lucrează la un proiect de act normativ prin care România să îşi îndeplinească obligaţia privind eliminarea barierelor existente în utilizarea transfrontalieră a mijloacelor de identificare electronică folosite în statele membre pentru autentificare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După finalizare, proiectul de lege va fi supus consultării publice pe site-ul MCSI, apoi transmis pe circuitul de avizare interministerial, urmând ca forma finală să fie supusă aprobării Guvernului.

Regulamentul UE 910/2014 va fi astfel adaptat în legislaţia naţională.

De altfel, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, a participat miercuri la întâlnirea grupului de lucru format special pentru elaborarea legislaţiei privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tanzacţiile electronice.

Din acest grup fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, ai Asociaţiei Române a Băncilor, Asociaţiei Naţionale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), Asociaţiei Furnizorilor de servicii de certificare şi ai Consiliului Patronatelor din România.

„La această a doua reuniune a grupului s-au discutat, în principal, aspecte privind regimul juridic al semnăturii electronice şi privind identificarea persoanelor în vederea emiterii certificatelor electronice calificate prin intermediul terţilor de identificare”,  a informat Ministerul Comunicaţiilor într-un comunicat.

Obiectivul principal al Regulamentului UE, adoptat în anul 2014, este de a creşte încrederea în tranzacţiile electronice de pe piaţa internă prin furnizarea unei baze comune pentru realizarea de interacţiuni electronice sigure între cetăţeni, întreprinderi şi autorităţile publice, contribuind astfel la creşterea eficienţei serviciilor online din sectorul public şi privat, a activităţilor economice electronice şi a comerţului electronic în Uniune.

”Regulamentul nu urmăreşte să intervină în sistemele de gestionare a identităţii electronice şi în infrastructurile conexe stabilite în statele membre, ci garantează că, pentru accesul la serviciile transfrontaliere online oferite de către statele membre, este posibilă identificarea şi autentificarea electronică sigură”, mai informează comunicatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.