Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale le reaminteşte operatorilor economici care optează pentru aplicarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare că au obligaţia să transmită la minister, până la data de 31 martie a fiecărui an, rapoartele anuale pentru perioada cuprinsă în intervalul 1 ianuarie-31 decembrie a anului precedent.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea nr. 217/2016  privind diminuarea risipei alimentare reglementează măsurile de prevenire a risipei de alimente pe întreg lanţul agroalimentar şi se adresează operatorilor economici, din cadrul fiecărei verigi a acestuia.

”Facem precizarea că implementarea Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată a început cu anul 2019, astfel primul termen de raportare este 31 martie 2020, pentru anul 2019. Raportarea va cuprinde, în mod obligatoriu, tipul/categoria produs donată/recepţionată, cantitatea donată/recepţionată (kg), contractul de donare alimente, datele de identificare ale donatorului/receptorului (numele şi codul fiscal)”, a informat joi ministerul.

În ceea ce priveşte planul de diminuare a risipei alimentare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, operatorii care optează să întreprindă acţiuni pentru diminuarea risipei alimentare, au obligaţia să elaboreze planul de diminuare a risipei alimentare. Postarea planului de diminuare a risipei alimentare pe site-ul propriu este opţională.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este autoritatea care realizează şi gestionează baza de date cu operatorii receptori şi publică pe site-ul propriu lista operatorilor receptori. Până în prezent, sunt înscrişi în lista operatorilor receptori un număr de 11 entităţi (organizaţii, asociaţii, fundaţii), ale căror date de identificare sunt disponibile pe site-ul MADR, la secţiunea Industria Alimentară, Risipă alimentară.

România este semnatară a Acordului de la Paris încheiat la 12 decembrie 2015 prin care a confirmat alături de celelalte state membre UE, precum şi de statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), angajamentul referitor la reducerea cu 50% a risipei de alimente până în anul 2030, prevăzută în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată în cadrul summit-ului ONU de la New York, în septembrie 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.