Investitorul miliardar în fonduri speculative Bill Ackman şi soţia sa, Neri Oxman, au cumpărat o participaţie de aproape 5% la Bursa de Valori din Tel Aviv, a informat miercuri bursa, într-un comunicat de presă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a venit în momentul în care bursa israeliană a anunţat preţul unei oferte secundare de 17.156.677 de acţiuni, sau 18,5% din valoarea sa de piaţă, la preţul de 20,60 şekeli (5,50 USD) per acţiune, punând achiziţia lui Ackman şi a soţiei sale la aproximativ 25 de milioane de dolari, potrivit CNBC.

”Tranzacţia a atras un interes puternic din partea investitorilor din Israel, Statele Unite, Europa şi Australia, reflectând un vot puternic de încredere atât în Bursa de Valori din Tel Aviv, cât şi în economia israeliană în general”, se arată în comunicat.

Printre cumpărătorii importanţi s-au numărat Neri Oxman şi Bill Ackman, care au convenit să cumpere aproximativ 4,9% din acţiunile TASE.”

Bursa intenţionează ”să folosească veniturile nete din această ofertă pentru investiţii în infrastructura sa tehnologică”, a adăugat comunicatul.

Ackman, fondator şi CEO al Pershing Square Capital Management, cu sediul în New York, a fost un susţinător vocal al Israelului de la atacul terorist al Hamas din 7 octombrie asupra ţării, care a declanşat o invazie terestră israeliană în Fâşia Gaza.

Soţia sa, Oxman, este designer şi profesor de arhitectură americano-israeliană.

Achiziţia este prima investiţie a lui Ackman în Israel de la începutul războiului, potrivit Bloomberg.

Ackman, care este evreu, a fost implicat într-o luptă cu Universitatea Harvard - alma mater - după ce mai mult de 30 dintre grupurile sale studenţeşti au semnat o declaraţie care atribuia vina în totalitate Israelului pentru atacul condus de Hamas din 7 octombrie, care a ucis 1.200 de oameni şi a luat alţi 240 de ostatici.

Ackman a apelat la platforma de socializare X, fosta Twitter, pentru a cere ca Harvard să facă publice numele studenţilor, astfel încât angajatorii de pe Wall Street să se abţină de la angajarea lor.

Ulterior, el a publicat o scrisoare de 3.138 de cuvinte pe X, pe care o scrisese preşedintelui de atunci al Harvard, Claudine Gay, subliniind paşii pentru a contracara antisemitismul în creştere în campus.

Ulterior, Ackman a cerut demisia lui Gay, pretinzând că aceasta era vinovată de plagiat şi nu făcea suficient pentru a contracara antisemitismul la universitate.

În timp ce a reuşit să-şi păstreze postul după ce a depus mărturie la o audiere aprinsă a Congresului despre discursul instigator la ură şi antisemitism din campus, controversa a determinat-o în cele din urmă pe Gay să demisioneze, la începutul lunii ianuarie.

Titanul fondurilor speculative se descrie atât pro-palestinian, cât şi pro-israelian, scriind într-o postare pe X la sfârşitul lunii octombrie: ”Sunt pro-palestinian. Unii ar putea fi surprinşi de acest lucru din cauza susţinerii mele recente pe @X pentru Israel, dar nu ar trebui să fiţi. Sunt anti-terorist, nu anti-palestinian. Nu este inconsecvent să fii pro-israelian şi pro-palestinian”.

El a adăugat: ”Perspectiva mea pro-palestiniană a început acum mai bine de 30 de ani, când am fost prezentat comunităţii palestiniene şi situaţiei lor, la începutul anilor 1990”, eş spunând că ”a investit milioane în promovarea dezvoltării economice palestiniene şi a coexistenţei paşnice”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.