Microsoft a fost reclamat marţi de un grup spaniol de startupuri cu privire la practicile sale în domeniul cloud, la autoritatea de reglementare antitrust din Spania, aceasta fiind cea mai recentă plângere privind serviciile sale de cloud computing în creştere rapidă, care a urmat plângerii la UE a unui grup comercial, transmite Reuters.
Gigantul tehnologic din SUA ocupă locul al doilea în sectorul cloud computing, în urma liderului de piaţă Amazon, dar se aşteaptă să reducă rapid diferenţa faţă de acesta, deoarece un grup de funcţii AI generative alimentate de tehnologia OpenAI atrage utilizatorii de afaceri.
Asociaţia spaniolă a startup-urilor, care reprezintă peste 700 de startupuri din Spania, a citat o serie de presupuse practici anticoncurenţiale ale Microsoft în ultimii ani.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
”Microsoft nu numai că a profitat de poziţia dominantă pe pieţele sistemelor de operare (Windows) şi a software-ului tradiţional de productivitate (Microsoft Office, Windows Server, SQL Server) pentru a forţa utilizarea cloud-ului său Azure, dar a impus şi bariere artificiale, care limitează capacitatea startupurilor de a concura în mod corect şi competitiv”, se arată în plângerea văzută de Reuters.
”Aceste practici includ bariere în calea portabilităţii datelor sau condiţii contractuale care restricţionează concurenţa în licenţele software, împiedicând alegerea liberă a furnizorilor acestor servicii, reducând capacitatea de alegere şi flexibilitatea de care au nevoie startupurile pentru a fi capabile să fie rezistente, să inoveze şi să se dezvolte,” potrivit documentului.
Microsoft şi-a apărat practicile în sectorul cloud.
”Microsoft oferă clienţilor noştri opţiune şi flexibilitate pentru a trece la un alt furnizor de cloud gratuit, iar termenii noştri de licenţă le permit clienţilor noştri şi altor furnizori de cloud să ruleze şi să ofere software Microsoft pe fiecare cloud. Ne vom implica cu Asociaţia Spaniolă de Startup pentru a afla mai multe despre preocupările sale”, a spus un purtător de cuvânt.
Asociaţia a cerut organului de supraveghere a concurenţei din Spania să lanseze o investigaţie şi să ia măsuri urgente pentru a asigura o piaţă competitivă.
”Credem că toate companiile ar trebui să poată concura într-un mediu de egalitate pentru a nu rămâne în urmă nici ca clienţi, nici ca nişte companii care furnizează această tehnologie”, a declarat Carlos Mateo, preşedintele Asociaţiei Spaniole de Startup, într-un comunicat.
Furnizorii de servicii de infrastructură cloud din Europa (CISPE), ai căror membri includ Amazon, s-au plâns în noiembrie anul trecut autorităţilor de reglementare antitrust din UE cu privire la noile condiţii contractuale ale Microsoft impuse la 1 octombrie, împreună cu alte practici, spunând că acestea dăunează ecosistemului european de cloud computing.
Comisia Europeană a întrebat rivalii din cloud despre cererea Microsoft de date despre clienţi, în cadrul investigaţiei sale, în timp ce Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe din Marea Britanie cercetează, de asemenea, sectorul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.