Microsoft a anunţat luni un nou parteneriat cu startupul francez Mistral AI, care este răspunsul european la OpenAI, creatoarea ChatGPT, gigantul tehnologic din SUA încercând să-şi extindă prezenţa în industria de inteligenţă artificială aflată în evoluţie rapidă, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Microsoft a spus într-un comunicat că investeşte în afacerea de 2 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari), veche de 10 luni, pentru a o ajuta să deblocheze ”noi oportunităţi comerciale” şi să se extindă pe pieţele globale, fără a oferi detalii financiare suplimentare.

Conform acordului, modelele de limbaj mari (LLM) ale Mistral – tehnologia din spatele produselor AI generative – vor fi disponibile pe platforma Microsoft Azure de cloud computing, devenind doar a doua companie care îşi găzduieşte LLM pe platformă după OpenAI.

De asemenea, Microsoft va consolida accesul startupului la noi clienţi, pe măsură ce va lansa asistentul său conversaţional multilingv în stil ChatGPT ”Le Chat” sau ”pisica”.

Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a declarat luni că acordul este un semnal ”important” al sprijinului companiei pentru tehnologia europeană.

”Cred că această zi este una dintre cele mai importante zile în ceea ce priveşte suportul tehnologic al Microsoft pentru Europa”, a declarat Smith pentru Karen Tso de la CNBC, la conferinţa tehnologică Mobile World Congress din Barcelona, Spania.

El a adăugat că ”suntem fundamental de acord cu un parteneriat pe termen lung cu Mistral AI, astfel încât acesta să îşi poată antrena şi implementa modelele de generaţie următoare pentru AI în centrele noastre de date AI, infrastructura noastră, cu efect imediat”.

Acordul survine în timp ce Microsoft se confruntă cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare antitrust din UE cu privire la investiţia sa de 13 miliarde de dolari în OpenAI, startup cu sediul în San Francisco.

Întrebat dacă investiţia este o încercare de a potoli preocupările legate de concurenţă, Smith a spus că Microsoft s-a angajat să aibă o ofertă diversificată de produse.

”Este important pentru noi să arătăm că nu este vorba doar despre tehnologia Microsoft, nu este vorba doar despre produsele americane. Acesta va fi un motor pentru tehnologie, inovare şi creştere şi în Europa”, a spus el.

Smith a declarat că investiţia în Mistral AI va avea, de asemenea, fonduri dedicate cercetării şi dezvoltării, inclusiv modele AI pentru serviciile din sectorul public din Europa.

”Cred că Europa vrea, are nevoie şi merită o gamă largă de oferte”, a spus Smith.

Luni mai devreme, gigantul spaniol de telecomunicaţii Telefonica a anunţat că a încheiat un acord pentru a integra Azure AI Studio al Microsoft în ecosistemul său digital, Kernel, permiţând personalului să interpreteze datele folosind modele generative de limbaj AI.

Giganţii tehnologici rivali, cum ar fi Google şi Amazon, şi-au intensificat, de asemenea, investiţiile în inteligenţa artificială, pe fondul unei frenezii tot mai mari în jurul tehnologiei emergente.

Pieţele globale au atins niveluri record săptămâna trecută, pe fondul rezultatelor extraordinare ale producătorului de cipuri AI Nvidia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.