Meta, proprietara Facebook, face cercetări în domeniul inteligenţei artificiale pentru a genera lumi prin intermediul vorbirii, pentru a îmbunătăţi modul în care oamenii vor conversa cu asistenţii vocali şi a traduce între limbi, a declarat miercuri CEO-ul Mark Zuckerberg, care a prezentat paşii cheie pentru construirea metaversului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zuckerberg pariază că metaversul, o idee futuristă a mediilor virtuale în care utilizatorii pot lucra, socializa şi se pot juca, va fi succesorul internetului mobil.

”Cheia pentru a debloca multe dintre aceste progrese este inteligenţa artificială”, a spus el, vorbind la evenimentul ”Inside the Lab” transmis în direct de companie.

Zuckerberg a spus că Meta lucrează la o nouă clasă de modele de AI generatoare care le vor permite oamenilor să descrie o lume şi să genereze aspecte ale acesteia.

Într-o demonstraţie preînregistrată, Zuckerberg a prezentat un concept de AI numit Builder Bot, în care a apărut ca un avatar 3D fără picioare, pe o insulă, şi a dat comenzi vocale pentru a crea o plajă şi apoi a adăuga nori, copaci şi chiar o pătură de picnic.

”Pe măsură ce avansăm  cu această tehnologie, veţi putea crea lumi nuanţate pentru a explora şi a împărtăşi experienţe cu alţii, doar cu vocea ta”, a spus Zuckerberg.

El nu a oferit o cronologie pentru aceste progrese şi nici mai multe detalii despre cum funcţionează Builder Bot.

Meta lucrează la cercetarea AI pentru a le permite oamenilor să aibă conversaţii mai naturale cu asistenţii vocali, un pas către modul în care oamenii vor comunica cu AI în metavers.

El a spus că Proiectul CAIRaoke al companiei a fost ”un model neuronal complet de la un capăt la altul pentru construirea de asistenţi pe dispozitiv”.

O demonstraţie a tehnologiei Proiectului CAIRaoke a arătat o familie care o foloseşte pentru a ajuta la gătirea unei tocane, cu asistentul vocal care a avertizat că sarea a fost deja adăugată în oală. Asistentul a observat, de asemenea, că au rămas fără sare şi a comandat mai multă.

Meta a spus că foloseşte modelul în dispozitivul său Portal pentru apeluri video şi îşi propune să îl integreze în dispozitive cu realitate augmentată (AR) şi realitate virtuală (VR).

Compania restricţionează strâns răspunsurile noului său asistent bazat pe CAIRaoke până când se poate asigura că sistemul nu generează un limbaj ofensator.

Zuckerberg a anunţat, de asemenea, că Meta lucrează la un traducător universal, care urmăreşte să ofere traducere instantanee în toate limbile.

Compania şi-a stabilit anterior un obiectiv ca sistemul său de AI să traducă toate limbile scrise.

Compania de social media, care şi-a pierdut recent o treime din valoarea de piaţă după estimări pesimiste referitoare la profit, a investit mult în construirea metaversului şi şi-a schimbat numele pentru a reflecta această ambiţie.

Luna aceasta, Meta a raportat o pierdere netă în 2021 de 10,2 miliarde de dolari din Reality Labs, afacerea companiei pentru realitate virtuală şi augmentată.

Miercuri, Zuckerberg a spus că Meta se pregăteşte pentru modul în care AI ar putea interpreta şi anticipa tipurile de interacţiuni care vor avea loc în metavers, lucrând la ”învăţare auto-supravegheată”, în care AI primeşte date brute, mai degrabă decât să fie antrenată pe o mulţime de date.

Zuckerberg a mai arătat că Meta lucrează, de asemenea, la date egocentrice, care implică a vedea lumii dintr-o perspectivă la persoana întâi. El a spus că a reunit un consorţiu global de 13 universităţi şi laboratoare pentru a lucra la cel mai mare set de date egocentrie, numit Ego4D.

Într-un semn de transparenţă, Meta intenţionează să facă open source biblioteca de recomandări TorchRec, care este utilizată pentru a personaliza produse precum fluxul de ştiri al Facebook, a declarat vicepreşedintele pentru AI Jerome Pesenti, într-o altă sesiune a evenimentului.

Compania doreşte, de asemenea, să publice un prototip de clasare a feedurilor pentru a arăta cum algoritmii săi prioritizează conţinutul pe care îl afişează utilizatorilor pe Instagram, a spus el.

Facebook a mai spus că va extinde iniţiativele de educaţie gratuită menite să aducă mai multe minorităţi rasiale în domeniul tehnologiei, despre care cercetătorii spun că este esenţială pentru a crea sisteme de AI fără părtiniri.

Aproximativ 80% dintre directorii de analiză a datelor şi AI se identifică ca fiind bărbaţi şi 65% ca albi, conform unui sondaj recent realizat în Statele Unite şi Europa, realizat de recrutorul Heidrick & Struggles.

Unele dintre proiectele anunţate de Meta miercuri, cum ar fi Proiectul CAIRaoke şi efortul de transparenţă a algoritmului, urmează unor inovaţii similare anunţate în ultimii ani de rivali precum Google, divizie a grupului Alphabet.

De asemenea, Meta a anunţat recent că echipa sa de cercetare a construit un nou supercomputer cu inteligenţă artificială despre care crede că va fi cel mai rapid din lume atunci când va fi finalizat, la jumătatea anului 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.