Prim-ministrul Giorgia Meloni a declarat duminică că relaţia Italiei cu China reprezintă mai mult decât Iniţiativa o centură un drum, adăugând că o decizie finală cu privire la părăsirea acesteia încă urmează să fie luată, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Presa italiană a relatat mai devreme în cursul zilei că Italia va renunţa la iniţiativă şi va încerca în schimb să revitalizeze un acord de parteneriat strategic cu China, menit să stimuleze cooperarea economică, pe care l-a semnat pentru prima dată în 2004.

Italia este singura naţiune din G7 care a aderat la Iniţiativa o centură un drum, un plan global de comerţ şi infrastructură modelat după vechiul Drum al Mătăsii, care lega China imperială şi Occidentul.

Italia va deţine preşedinţia G7 anul viitor, iar reformarea relaţiei sale cu Beijing ar calma aliaţii săi occidentali, care se tem de influenţa chineză, reducând în acelaşi timp riscul unei reacţii din partea Beijingului.

”Există naţiuni europene care în ultimii ani nu au făcut parte din Iniţiativa o centură un drum, dar au reuşit să creeze relaţii mai favorabile (cu China) decât am reuşit noi uneori”, a declarat Meloni la o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul summitului G20 al marilor economii ale lumii, de la New Delhi.

Meloni s-a întâlnit sâmbătă cu premierul chinez Li Qiang, pe marginea reuniunii G20, şi a descris discuţiile ca fiind politicoase şi constructive.

”Problema este cum să garantăm un parteneriat care este benefic pentru ambele părţi, lăsând deoparte decizia pe care o vom lua cu privire la iniţiativă”, a adăugat ea.

Meloni a spus că chinezii i-au reînnoit invitaţia pentru a vizita Beijingul, dar că nu a fost stabilită nicio dată.

Guvernul italian a fost, de asemenea, invitat la un forum al Iniţiativei o centură un drum, pe care China îl va găzdui în octombrie, a adăugat ea.

Politicienii italieni au pus la îndoială valoarea acordului referitor la  Iniţiativa o centură un drum, semnat de o administraţie anterioară în 2019.

În declaraţia sa de sâmbătă, biroul lui Meloni a menţionat aniversarea a 20 de ani, anul viitor, a unui parteneriat strategic global separat semnat de China şi un guvern condus de Silvio Berlusconi în 2004.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.