Curtea de Conturi este garantul respectării legii modului de cheltuire a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public, aşa cum Curtea Constituţională reprezintă garantul supremaţiei Constituţiei, a declarat joi Marian Enache, preşedintele Curţii Constituţionale, la împlinirea a 30 de ani de activitate neîntreruptă a Curţii de Conturi a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Înfiinţată în urmă cu 158 de ani de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, făuritorul provinciilor româneşti, Curtea de Conturi a continuat să existe inclusiv în perioada regimului totalitar, însă sub altă denumire, ceea ce dovedeşte importanţa şi rolul eminent al acestei instituţii în exercitarea controlului asupra modului de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public. Încă de la adoptarea noii constituţii a României din 1991, s-a consacrat reintroducerea Curţii de Conturi sub aceeaşi denumire avută la înfiinţarea din anul 1864, în sistemul autorităţilor autonome, cu rol fundamental în crearea şi consolidarea statului de drept. În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a statuat că, prin rolul său, Curtea de Conturi face parte din instituţiile fundamentale ale statului, activitatea sa fiind indispensabilă asigurării suportului financiar al funcţionării tuturor instituţiilor statului, Curtea de Conturi fiind o instituţie de referinţă a statului român, cu un statut constituţional distinct. Este organizată şi funcţionează în conformitate cu legea sa organică”, a declarat joi Marian Enache, preşedintele Curţii Constituţionale, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de activitate neîntreruptă a Curţii de Conturi a României.

Aceste trăsături juridice îi conferă o poziţie specială în ansamblul autorităţilor publice, a adăugat el.

Potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, cele trei decenii pe care le aniversează Curtea de Conturi au consemnat o metamorfoză în evoluţia statutului instituţiei, trecând de la sistemul curţilor tradiţionale, care dispun şi de atribuţii jurisdicţionale, sub care a funcţionat între 1992 şi 2003, la cel al instituţiilor supreme de audit, identificabile în majoritatea statelor din lume, al căror rol este să exercite exclusiv controlul prin proceduri de audit asupra fondurilor publice, revenind unor instanţe judecătoreşti specializate atributul de a soluţiona litigiile care rezultă în activitatea sa.

Legea de revizuire a constituţiei din anul 2003 a eliminat atribuţiile jurisdicţionale a Curţii de Conturi.

”Evoluţia Curţii de Conturi continuă să parcurgă un amplu proces de consolidare în arhitectura constituţională a României. Aceasta trebuie să ţină pasul cu procesul de modernizare a activităţii autorităţilor publice, din perspectiva fenomenului de digitalizare, a cărei eficienţă a fost relevată cu precădere în ultimii ani. De aceea, apreciem că tema complexă a evenimentului la care participăm, ”Digitalizare în audit”, este adecvată şi incitantă, în egală măsură, pentru că direcţia spre care ne îndreptăm noi şi lumea întreagă este aceea a simplificării şi raţionalizării activităţii autorităţilor şi instituţiilor publice, a eliminării birocraţiei şi a irosirii de timp şi energie umană”, a mai spus el.

În cei 30 de ani de activitate ai Curţii de Conturi, Curtea Constituţională, care în acest an a împlinit şi ea 30 de ani de la înfiinţare, a fost chemată nu de puţine ori să se pronunţe asupra constituţionalităţii unor prevederi din legea de organizare şi funcţionare sau ale altor reglementări conexe activităţii ei în cadrul controlului de constituţionalitate.

”Apreciem că jurisprudenţa constituţională a contribuit la consolidarea instituţională a Curţii de Conturi, în sistemul democraţiei româneşti. Această constatare este semnificativă, deoarece astfel cum Curtea Constituţională reprezintă garantul supremaţiei Constituţiei, Curtea de Conturi este garantul respectării legii modului de cheltuire a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public”, a precizat Enache.

Instituţia a organizat joi conferinţa internaţională „Curtea de Conturi a României - Digitalizare în audit", eveniment aniversar organizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea legii de reînfiinţare a instituţiei. La eveniment au participat: Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, premierul Nicolae - Ionel Ciucă, Marian Enache, preşedintele Curţii Constituţionale, Corina - Alina Corbu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. La conferinţă au mai participat şi reprezentanţi ai curţilor de conturi şi de audit din alte state membre UE şi din Republica Moldova.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.