Zece dintre cele mai importante bănci de dezvoltare din lume s-au angajat la summitul COP28 să-şi intensifice eforturile în domeniul climei, dar nu au spus nimic despre oprirea finanţării proiectelor de combustibili fosili, arată un document văzut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o declaraţie care va fi anunţată la evenimentul de la Dubai, grupul, inclusiv Banca Mondială şi colegii regionali, a declarat că fereastra de oportunitate pentru a asigura o planetă vie ”se închide rapid”.

Apelurile de revizuire a modului în care sunt conduse băncile ca răspuns la criza climatică au luat amploare pe fondul unor evenimente meteorologice extreme record şi, deşi grupul a plătit o finanţare record de 61 de miliarde de dolari în 2022, aceasta rămâne doar o fracţiune din ceea ce este necesar.

Odată cu creşterea emisiilor globale şi în ciuda faptului că secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, le-a spus vineri liderilor mondiali că încetarea utilizării combustibililor fosili este singura modalitate de a salva planeta, declaraţia nu a făcut nicio menţiune directă aa problemă.

Până în prezent, Banca Europeană de Investiţii este singurul dintre semnatari care a semnat aşa-numita ”Declaraţie de la Glasgow” şi s-a angajat să oprească împrumuturile pentru proiecte de combustibili fosili, cu arderea surselor de energie responsabile pentru cea mai mare parte a gazelor cu efect de seră induse de om.

În continuare, băncile au spus că intenţionează să convină asupra unei abordări comune pentru urmărirea şi raportarea impactului asupra climei şi că vor extinde utilizarea analizelor pentru a ajuta ţările să identifice priorităţile şi oportunităţile de investiţii.

Un nou program comun de strategii pe termen lung, găzduit de Banca Mondială, ar coordona sprijinul pentru a ajuta ţările şi entităţile subnaţionale să dezvolte planuri cu privire la aspecte precum decarbonizarea şi rezistenţa la schimbările climatice.

De asemenea, grupul s-a angajat să ajute ţările să înfiinţeze platforme pentru a încuraja ”o combinaţie de consolidare colectivă” de sprijin, inclusiv în jurul reformei politicilor, finanţării şi asistenţei tehnice.

Pentru a atrage mai mult capital privat, grupul a spus că va analiza activităţi, inclusiv eliminarea subvenţiilor ”denaturante” şi dezvoltarea conductelor de proiecte ecologice.

Băncile au planificat să extindă finanţarea pentru a ajuta ţările să se adapteze la impactul schimbărilor climatice, inclusiv prin stimularea sprijinului pentru gestionarea riscului de dezastre, pregătirea pentru dezastre şi consolidarea capacităţilor.

De asemenea, au plănuit ”să consolideze colaborarea” între natură, apă, sănătate şi gen.

”Reflectând urgenţa şi amploarea problemelor care trebuie abordate, ne intensificăm acţiunea comună privind clima şi dezvoltare, ne consolidăm colaborarea pentru a extinde finanţarea şi a îmbunătăţi măsurarea rezultatelor, a consolida colaborarea la nivel de ţară şi a creşte cofinanţarea şi sectorul privat. logodnă”, se spune în comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.