Marea Britanie va ajuta Kazahstanul să dezvolte rute de export care ocolesc Rusia, a declarat sâmbătă ministrul britanic de Externe James Cleverly, aflat într-o vizită în ţara din Asia Centrală, unde a semnat, de asemenea, un memorandum pentru aprovizionarea cu minerale de importanţă majoră, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cleverly a spus că Londra apreciază poziţia Astanei, care a fost în mod tradiţional strâns aliată cu Moscova, faţă de conflictul ucrainean.

Kazahstanul a refuzat să sprijine invazia Rusiei sau să recunoască anexarea teritoriilor ucrainene.

”Regatul Unit apreciază foarte mult poziţia consecventă şi de principiu a Kazahstanului în sprijinirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi dorinţa dumneavoastră de a rezolva războiul în conformitate cu Carta ONU”, a spus ministrul într-un briefing de presă.

Cleverly, care s-a întâlnit cu preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev şi cu o serie de alţi oficiali înalţi, a spus că a discutat despre perturbările exporturilor de petrol kazah, dintre care majoritatea trec prin Rusia, şi a discutat modalităţi de sprijinire a dezvoltării rutelor alternative, cum ar fi aşa- numitul Coridorul Mijlociu.

Această rută traversează Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia şi necesită investiţii semnificative pentru a-i spori capacitatea, deşi Kazahstanul a început deja să redirecţioneze unele transporturi de ţiţei către el.

Cleverly şi diplomaţii kazahi au spus că au semnat un memorandum privind mineralele critice, cum ar fi metalele de pământuri rare, dar nu au oferit detalii despre acesta.

Fosta naţiune sovietică fără ieşire la mare, cu 20 de milioane de locuitori, reprezintă aproape jumătate din producţia mondială de uraniu şi are zăcăminte mari de minerale rare, pe care Occidentul le-a obţinut în mod tradiţional din China sau Rusia.

Kazahstanul, care are cea mai lungă graniţă terestră cu Rusia dintre toate fostele state sovietice, a chemat trupele ruse să ajute la oprirea demonstraţiilor de stradă, cu săptămâni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, anul trecut.

Dar, de la invazie, Tokaev a avut grijă să păstreze distanţa faţă de Moscova şi să menţină relaţiile deschise cu Occidentul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.