Marea Britanie urmează să ofere 500 de milioane de lire sterline (621 de milioane de dolari) Tata Steel, pentru a-şi decarboniza fabrica din Ţara Galilor, într-un acord care vizează asigurarea viitorului industriei siderurgice a ţării, dar care pune în pericol 3.000 de locuri de muncă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pachetul total de finanţare, de 1,25 miliarde de lire sterline, pentru cea mai mare fabrică de oţel din Marea Britanie include o investiţie de 750 de milioane de lire sterline a Tata, pentru a plăti trecerea la cuptoare cu arc electric, cu emisii reduse, de la metodele actuale alimentate cu cărbune.

Marea Britanie a declarat că acordul de vineri va ajuta la protejarea a 5.000 de locuri de muncă, dar Tata Steel UK are în prezent peste 8.000 de angajaţi, ceea ce creşte perspectiva a 3.000 de concedieri, deoarece cuptoarele electrice cu emisii reduse de carbon necesită mai puţin forţă de muncă.

Ministrul Afacerilor şi Comerţului, Kemi Badenoch, a declarat că acordul este lucrul potrivit pentru Marea Britanie şi forţa de muncă în general.

”Salvăm locuri de muncă care ar fi fost pierdute, fără această investiţie probabil că am fi văzut cu siguranţă sfârşitul producţiei de oţel în această parte a ţării”, a spus ea reporterilor.

Tata Steel, deţinută de India, a avertizat de mult că, fără ajutorul guvernului, ar putea închide fabrica Port Talbot.

Marea Britanie a spus că noile cuptoare electrice vor reduce emisiile totale de carbon ale ţării cu aproximativ 1,5%, menţionând că Port Talbot este cel mai mare emiţător de carbon.

SUBVENŢII

Guvernul britanic a fost sub presiunea întreprinderilor pentru a ajuta la finanţarea tranziţiei la energia verde.

Şefii de companii au avertizat că Marea Britanie rămâne în urma Statelor Unite, care au acordat subvenţii prin intermediul Legii de reducere a inflaţiei, şi a Uniunii Europene, care are şi ea scheme de stimulente.

Guvernul a spus că grantul de 500 de milioane de lire sterline pentru oţel este unul dintre cele mai mari pachete de sprijin de stat din istoria Marii Britanii.

Acordul urmează unui nivel nedezvăluit de finanţare pe care guvernul l-a oferit grupului Tata, compania-mamă a Tata Steel, în iulie, pentru a construi o fabrică de baterii pentru vehicule electrice în Anglia.

British Steel, deţinută de compania chineză Jingye, care operează furnalele pe cărbune în Scunthorpe şi care are aproximativ 4.000 de angajaţi, speră că ar putea fi următoarea beneficiară a unui grant.

Industria siderurgică din Marea Britanie angajează direct 39.800 de oameni, conform cifrelor publicate de UK Steel în mai, şi susţine alte 50.000 de locuri de muncă în lanţul de aprovizionare.

Guvernul a spus că Tata Steel UK va informa şi se va consulta acum cu personalul şi sindicatele.

Sindicatul Unite a criticat guvernul pentru că nu a investit mai mult în Port Talbot şi nu a asigurat garanţii de locuri de muncă cu Tata.

”Unite se va lupta cu dinţii şi unghiile nu numai pentru a salva aceste locuri de muncă, ci şi pentru a crea mai multe locuri de muncă în oţel”, a spus secretarul general al Unite, Sharon Graham.

O industrie internă de fabricare a oţelului este crucială pentru securitatea Marii Britanii, deoarece este folosită pentru a construi nave de război şi avioane de luptă, precum şi pentru a sprijini sectoarele de producţie şi transport.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.