Lira turcească a scăzut rapid în ultimele zile, reamintind de prăbuşirea din 2018, care a împins Turcia într-o criză economică şi a provocat tensiuni pe pieţele emergente, motivul fiind tensiunile geopolitice care s-au amplificat în ultima perioadă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce lira a trecut luni de pragul de 8 unităţi pentru un dolar, pieţele încearcă să înţeleagă până unde vor permite politicienii să meargă deprecierea. Moneda turcească s-a depreciat cu aproape 30% de la începutul acestui an.

”Acum seamănă mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2018, iar întrebările sunt cât de jos se poate scufunda lira şi cînd va fi nevoită banca centrală să meargă cu coada între picioare să îl roage pe preşedintele Tayyip Erdogan să permită majorarea de urgenţă a dobânzii de referinţă”, a declarat Tim Ash, analist la BlueBay Asset Management.

Rezervele valutare ale Turciei sunt în scădere rapidă, iar eforturile de a susţine lira aflată sub presiune au provocat un gol considerabil în cuferele băncii centrale. Goldman Sachs a estimat că banca centrală a intervenit numai în august cu 16 miliarde de dolari pentru a susţine lira.

În mod tradiţional, rezervele valutare ar trebui să acopere echivalentul importurilor pe trei luni, dar până la sfârşitul anului acestea ar putea scădea la nivelul de 2,6 luni.

”Acoperirea importurilor Turciei cu rezerve valutare nu mai este adecvată”, a afirmat recent Phoenix Kalen, analist la Societe Generale, într-o notă adresată clienţilor.

Declinul lirei din ultima perioadă a fost determinat de tensiunile geopolitice provocate de conflictele din Siria, Libia, Nagorno Karabah, în care Turcia a intrat în dezacord cu marile puteri occidentale. Iar cel mai recent dezacord, între Erdogan şi preşedintele francez Emmanuel Macron, legat de tratamentul aplicat musumanilor, nu a ajutat la calmarea nervilor. Şi, dacă alegerile americane vor fi câştigate de democratul Joe Biden, Turcia se poate aştepta la noi sancţiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.