Linia de salvare de 250 de miliarde de franci elveţieni, pusă la dispoziţia Credit Suisse şi UBS de către guvernul Elveţiei, le-ar putea costa peste 10 miliarde de franci (10,95 miliarde dolari), sub formă de dobânzi, dacă va fi folosită integral, potrivit datelor oficiale, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Credit Suisse va plăti o rată a dobânzii egală cu rata de politică monetară a Băncii Naţionale Elveţiene, de 1,5%, plus 0,5 puncte procentuale pentru accesul la schema de asistenţă pentru lichidităţi de urgenţă (ELA), a anunţat joi banca centrală.

Facilitatea presupune ca împrumuturile să fie acoperite cu garanţii sub formă de ipoteci şi titluri de valoare gajate.

În măsurile anunţate alături de preluarea de urgenţă a Credit Suisse de către rivala UBS, concepute de autorităţi, celor două bănci au primit şi acces la 100 de miliarde de franci, în asistenţă suplimentară pentru lichiditate (ELA+).

Această asistenţă de la banca centrală este disponibilă băncilor la o dobândă de 3% plus dobânda sa de politică monetară.

Credit Suisse a primit, de asemenea, acces la un suport suplimentar de lichiditate publică de 100 de miliarde de franci, pentru care trebuie să plătească o primă de risc de 3%, împărţită în mod egal între banca naţională şi statul elveţian.

Pe lângă acestea, Credit Suisse datorează Elveţiei o primă de angajament de 0,25% pentru suportul de lichiditate din fondueri publice.

Condiţiile oferite băncilor elveţiene sunt mai mici decât ratele dobânzii de 4% - 8% în plus faţă de dobânda cheie a băncii centrale, oferite furnizorilor de energie electrică din Elveţia anul trecut, ca parte a unei linii de credit de stat, de urgenţă, de 10 miliarde de franci.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.