Ministrul român al Apărării şi cel de Externe, consilierul prezidenţial pentru politică externă, ca şi ambasadele României din Beijing, Berlin, Haga, Paris, Roma şi Tokyo au fost avertizate în toamna anului trecut, printr-un mesaj al ambasadei României din Canberra, asupra unor întârzieri ale asocierii dintre concernul francez DCNS (Grupul Naval) şi compania Lockheed Martin în contractarea şi începerea construcţiei unor submarine pentru forţele navale ale Australiei, conform Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avertismentul a fost transmis în contextul intenţiei României de modernizare a capabilităţilor militare naţionale prin achiziţionarea a 4 corvete multifuncţionale pentru Marea Neagră şi în condiţiile în care pentru acest contract fuseseră acceptate să depună oferte grupul olandez Damen, Grupul Naval francez, consorţiul german ThyssenKrup Marine Systems şi grupul italian Fincantieri, au relatat pentru Profit.ro surse oficiale.

"Era transmis că sunt întârzieri în începerea modernizării forţelor navale ale Australiei, fiind întârzieri şi în semnarea parteneriatului strategic în acest sens. A fost atenţionat că analişti ai Institutului Australian pentru Politici Strategice au cerut public să fie verificate negocierile dintre părţi", arată sursele.

Vineri, Ministerul român al Apărării a anunţat că licitaţia pentru achiziţia celor patru corvete multifuncţionale destinate Marinei Militare Române, procedură pregătită încă din vara anului 2017, prin redactarea actului normativ, dar nefinalizată nici astăzi, a fost suspendată, Departamentul pentru Armamente din Ministerul Apărării sesizând Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel pentru "suspiciuni rezonabile" privind derularea în deplină legalitate a procedurii. Contractul este de peste 1 miliard de euro.

La acest moment există şi un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei, primul termen fiind în 16 ianuarie.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.