National Oil Corporation (NOC) din Libia a declarat duminică forţă majoră cu efect imediat la exploatarea de petrol Sharara, care poate produce până la 300.000 de barili pe zi, din cauza protestelor din zonă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Producţia de petrol a Libiei a fost perturbată în mod repetat în deceniul haotic de la revolta din 2011, susţinută de NATO, împotriva fostului său lider Muammar Gaddafi.

NOC a declarat într-un comunicat că închiderea Sharara a suspendat aprovizionarea cu ţiţei a terminalului Zawiya.

Exploatarea Sharara, una dintre cele mai mari din Libia, a fost o ţintă frecventă pentru proteste politice locale şi mai ample.

Sharara este situată în bazinul Murzuq, din sud-estul Libiei. Este condusă de compania petrolieră de stat NOC prin intermediul companiei Acacus, împreună cu Repsol din Spania, Total din Franţa, OMV din Austria şi Equinor din Norvegia.

Negocierile sunt în desfăşurare pentru reluarea producţiei cât mai curând posibil, a spus NOC.

Exploatarea a fost închisă de protestatarii din regiunea sudică Fezzan, săptămâna trecută, aceştia cerând servicii publice şi proiecte de dezvoltare.

”Pierderea încrederii în continuitatea aprovizionării pieţei globale cu petrol libian va duce la rămânerea necomercializată a petrolului libian”, a declarat miercuri Ministerul petrolului şi gazelor ,într-un comunicat.

Ministerul a spus că închiderile instalaţiilor petroliere ”au consecinţe grave şi ar putea fi dificil de cuantificat şi explicat toate pagubele pe care le poate provoca”.

”Închiderea şi redeschiderea producţiei necesită operaţiuni de întreţinere şi tratarea problemelor tehnice, precum şi mult efort, timp îndelungat şi un cost ridicat de suportat de trezoreria statului libian”, a avertizat ministerul.

În iulie, producţia la câmpurile Sharara, Elfeel şi 108 a fost oprită de protestatarii tribali, din cauza răpirii unui fost ministru de Finanţe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.