Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2023 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2014 privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activităţii de privatizare pentru dezvoltarea în condiţii de profitabilitate a activităţii operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la anumiţi operatori economici, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ promulgat are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2023 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2014 privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activităţii de privatizare pentru dezvoltarea în condiţii de profitabilitate a activităţii operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la anumiţi operatori economici, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Preşedintele Iohannis a mai promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 7/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat şi pentru stabilirea unor măsuri privind investiţiile publice. Ordonanţa de urgenţă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat şi pentru stabilirea unor măsuri privind investiţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul transferării proiectelor de investiţii în parteneriat public-privat, de la Comisia Naţională de Prognoză, către autorităţile publice centrale de profil. Este propusă reorganizarea instituţiei parteneriatului public-privat şi derularea de fiecare partener public a procedurii de atribuire, în funcţie de specificul fiecărei categorii de investiţii, astfel ca fiecare partener să îşi atribuie unitar, pentru domeniul său de activitate, toate contractele de investiţii atribuite în parteneriat public-privat ce îl vizează, procedură ce urmează să fie monitorizată de aceeaşi unitate care a atribuit contractul. Totodată, prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (9) şi (10) din Legea nr. 500/2002 se va autoriza Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri să efectueze virări de credite bugetare şi de angajamente, între capitole bugetare şi între programe, peste limitele prevăzute, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate, în vederea finanţării Schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice. De asemenea, este autorizat Ministerul Finanţelor Publice ca, în baza comunicărilor transmise de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, să aprobe repartizarea pe trimestre a virărilor între capitolele bugetare.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Şeful statului a promulgat şi legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 141/2022 pentru completarea articolului 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Actul normativ creează cadrul legal care să permită finalizare proiectelor în condiţii optime, până la atingerea adecvată a obiectivelor urmărite, prin completarea finanţării externe nerambursabile din Programul Operaţional Capacitate Administrativă, obiectiv specific 2.3 Asigurarea unei transparenţe şi integrităţi sporite la nivelul sistemului judiciar în vederea îmbunătăţirii accesului şi a calităţii serviciilor furnizate la nivelul acestuia, care nu se finalizează în perioada de eligibilitate a perioadei de programare bugetară 2014-2020, disponibile până la data de 31.12.2023, cu fonduri de la bugetul de stat corespunzătoare activităţilor ce urmează a se realiza după această dată.

El a mai promulgat legea pentru modificarea art. 17 alin. (4) din Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art.17 alin.(4) din Legea nr.160/1998, în vederea transpunerii corecte a dispoziţiilor art.5 alin.(3) din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, în contextul îndeplinirii obligaţiilor ce revin României în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.