Rusia ”nu va accepta” un plafon de preţ pentru petrolul său şi analizează cum să răspundă, a declarat sâmbătă Kremlinul, ca răspuns la un acord al puterilor occidentale care vizează limitarea unei surse cheie de finanţare pentru războiul său din Ucraina, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova a făcut pregătiri pentru anunţul de vineri referitor la plafonul de preţ al petrolului făcut de Grupul celor Şapte Naţiuni (G7), Uniunea Europeană şi Australia, a informat agenţia de presă de stat rusă TASS.

”Nu vom accepta acest plafon”, a spus Peskov , citat de agenţia de presă RIA.

El a adăugat că Rusia va efectua o analiză rapidă a acordului şi va răspunde ulterior, a relatat RIA.

Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va furniza petrol ţărilor care implementează plafonul - o poziţie reafirmată de Mihail Ulianov, ambasadorul Moscoveipentru organizaţiile internaţionale la Viena, în postări de sâmbătă pe reţelele sociale.

”Începând din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc”, a spus el.

Plafonul de preţ al G7 va permite ţărilor din afara UE să continue să importe ţiţei rusesc pe mare, dar va interzice companiilor de transport maritim, de asigurare şi de reasigurare să manipuleze încărcături de ţiţei ruseşti pe tot globul, cu excepţia cazului în care acesta este vândut cu mai puţin de 60 de dolari.

Acest lucru ar putea complica transportul ţiţeiului rusesc cu preţuri peste plafon, chiar şi către ţări care nu fac parte din acord.

Ţiţeiul rusesc din Urali a fost tranzacţionat vineri la aproximativ 67 de dolari pe baril.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că plafonul va beneficia în special ţărilor cu venituri mici şi medii, care au suportat greul preţurilor ridicate ale energiei şi alimentelor.

”În vreme ce economia Rusiei se contractă deja şi bugetul său este din ce în ce mai redus, plafonul de preţ va reduce imediat cea mai importantă sursă de venit a (preşedintele Vladimir) Putin”, a spus Yellen într-un comunicat.

În comentarii publicate pe Telegram, ambasada Rusiei în Statele Unite a criticat ceea ce a numit mişcarea occidentală ”periculoasă” şi a spus că Moscova va continua să găsească cumpărători pentru petrolul său.

”Paşi ca aceştia vor duce în mod inevitabil la creşterea incertitudinii şi la impunerea de costuri mai mari pentru consumatorii de materii prime. Indiferent de flirturile actuale cu instrumentul periculos şi ilegitim, suntem încrezători că petrolul rusesc va continua să fie solicitat”, se arată în comunicat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.