Selecţia juriului în procesul penal în care Donald Trump este acuzat de falsificarea datelor financiare pentru a cumpăra tăcerea unor femei cu care a avut relaţii intime va începe pe 15 aprilie, a decis luni un judecător din New York, într-o şedinţă de judecată, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul Juan Merchan a pronunţat hotărârea după ce a respins cu fermitate argumentele avocaţilor lui Trump care au încercat să amâne acest proces, în care Trump este acuzat de falsificarea dosarelor de afaceri într-o schemă de a reduce la tăcere femeile care spun că au avut aventuri cu el.

”Este cu adevărat deconcertant faptul că nu aveţi un caz în acest moment”, le-a spus judecătorul Juan Merchan avocaţilor fostului preşedinte, referindu-se la afirmaţia lor că procurorii din dosar au suprimat probe.

”Acuzaţi literalmente biroul [procurorului de district] din Manhattan şi oamenii desemnaţi în acest caz de abateri. Spuneţi că persoanele desemnate în acest caz iau parte la abateri ale urmăririi penale şi nu aveţi o singură dovadă care să susţină această acuzaţie”, a spus Merchan.

Trump se afla în sala de judecată, ascultând în timp ce Merchan transmitea evaluarea severă echipei sale juridice.

Trump a numit cazul ”o vânătoare de vrăjitoare” şi ”o farsă”, când a intrat în sala de judecată a Curţii Supreme din Manhattan.

Audierea a avut loc în vreme ce Trump se confruntă cu o decizie financiară din partea procurorului general din New York, Letitia James, care, de luni, poate începe să încaseze o condamnare pentru fraudă de 454 de milioane de dolari împotriva lui într-un caz civil separat. Prezumtivul candidat republican la preşedinţie nu a reuşit să obţină o garanţie pentru a împiedica acea penalitate să vină în scadenţă în timp ce face apel. Trump a fost obligat să pună numerar pentru întreaga hotărâre pentru a obţine această garanţie. Însă, în timpul unei pauze de la mijlocul zilei a şedinţei de luni, o curte de apel din New York a redus garanţia lui Trump la 175 de milioane de dolari, scăzând semnificativ suma de bani pe care va trebui să o angajeze.

Când a reintrat în sala de judecată a lui Merchan, Trump le-a spus reporterilor: ”Respect foarte mult decizia diviziei de apel”.

Apoi a criticat judecătorul care a pronunţat verdictul de 454 de milioane de dolari, numindu-l ”o ruşine pentru această ţară”.

Procesul despre falsificarea datelor financiare pentru a plăti femei er programat pentru luni, dar a fost amânat cel puţin până la jumătatea lunii aprilie, după ce procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, a declarat că nu se opune unei întârzieri de 30 de zile pentru a-i oferi lui Trump timp să revizuiască o tranşă de documente prezentate recent.

Avocaţii lui Trump i-au cerut anterior lui Merchan fie să respingă în totalitate acuzaţia lui Bragg, fie să amâne procesul cu cel puţin 90 de zile, argumentând că biroul procuraturii le-a dat în mod necorespunzător zeci de mii de pagini de documente ale cazului, cu puţin timp de pregătit.

Dar Bragg a respins acuzaţia, spunându-i lui Merchan că sosirea târzie a acelor materiale ”este rezultatul exclusiv al întârzierii inculpatului, în ciuda diligenţei procuraturii”.

Judecătorul din şedinţa de luni a părut extrem de sceptic faţă de avocaţii lui Trump.

”Aţi început prin a spune cumva că procuratura obstrucţionează. Doar că nu s-a întâmplat asta”, a spus Merchan.

Este aşteptat ca Merchan să stabilească o nouă dată de judecată în timpul sau după procedurile judiciare de luni.

Trump, care se confruntă cu patru dosare penale active şi mai multe cauze civile costisitoare în timp ce candidează pentru a-l detrona pe preşedintele democrat Joe Biden, s-a înfuriat atât împotriva cazului de fraudă, cât şi a cazului de plăţi pentur cumpărarea tăcerii, înainte de audierea de luni.

Pedeapsa în cauza civilă ”ar trebui să fie ZERO, N-AM FĂCUT NIMIC GREŞIT”, a scris Trump pe site-ul său de socializare Truth Social. "Cazul la care mă duc astăzi ar trebui respins. Nicio crimă. Ţara noastră este CORUPTĂ!” a adăugat el în aceeaşi postare.

Rechizitoriul lui Bragg îl acuză pe Trump de 34 de acuzaţii de falsificare a dosarelor comerciale pentru a ascunde de alegători informaţii dăunătoare, înainte de alegerile prezidenţiale din 2016.

Cazul se concentrează pe o plată de 130.000 de dolari făcută starului porno Stormy Daniels cu mai puţin de două săptămâni înainte de acele alegeri, pe care Trump urma să le câştige împotriva candidatei democrate Hillary Clinton.

Acea plată, făcută de avocatul de atunci al lui Trump, Michael Cohen, era menită să-i cumpere tăcerea lui Daniels despre o relaţie extraconjugală pe care spune că a avut-o cu Trump cu ani în urmă, se arată în rechizitoriul lui Bragg.

De atunci, Cohen a pledat vinovat pentru o contribuţie ilegală la campanie, pe care a spus că a făcut-o la îndrumarea lui Trump.

Cohen a devenit un duşman vocal al lui Trump şi urmează să depună mărturie în procesul privind plăţile pentru cumpărarea tăcerii. Trump a negat că a făcut sex cu Daniels. El a pledat nevinovat faţă de acuzaţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.