Dezvoltatorii imobiliari au livrat în primele şase luni din acest an 43.000 de metri pătraţi(mp) de spaţii de birouri, ceea ce reprezintă doar o treime din suprafaţa de 140.000 mp anunţată a fi livrată în acest an, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă imobiliară JLL care mai arată că cererea totală de 185.000 mp a fost de patru ori mai mare decât suprafaţa nouă pe care dezvoltatorii au livrat-o în acest interval.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit JLL, cererea totală de spaţii de birouri din Bucureşti, adică suprafaţa totală de spaţii tranzacţionată, a ajuns la 185.000 mp, în scădere cu 3,6% faţă de intervalul corespunzător din 2016, dar de peste patru ori mai mare decât suprafaţa livrată în primul semestru din acest an.

Cel mai mare proiect livrat de la începutul anului este Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint în zona Timpuri Noi, cu o suprafaţă de 33.000 mp.

Stocul de spaţii de birouri din Bucureşti se situează în jurul a 2,43 milioane de metri pătraţi, iar pe fondul livrărilor reduse din acest an şi a cererii susţinute, rata medie de neocupare s-a redus la circa 9%, un minim al pieţei de după criza financiară, se mai arată în analiza JLL.

”Vedem în continuare un interes susţinut al companiilor, fie noi, fie deja existente în România, să deschidă noi puncte de lucru în Bucureşti sau noi linii de business. Faptul că în prima jumătate a anului, peste 60 de companii au închiriat spaţii noi pentru afacerile pe care le derulează în Bucureşti, iar alte 40 şi-au reînnoit contractele pentru birourile actuale este o dovadă a încrederii pe care investitorii o au în România”, a declarat directorul departamentului de birouri din cadrul JLL Români, Marius Şcuta.

În funcţie de zone, un sfert din contractele semnate în perioada analizată au fost pentru birouri din Floreasca-Barbu Văcărescu, aceasta fiind urmată de CBD (Piaţa Victoriei – Piaţa Charles de Gaulles) şi de Vest şi Centru-Vest.

Dezvoltatorii imobiliari ar putea livra în 2017 circa 300.000 de mp de spaţii de birouri în România, în scădere cu 14% faţă de stocul-record de 350.000 mp finalizat în 2016, arată datele colectate de News.ro de la companiile de consultanţă imobiliară JLL, DTZ Echinox şi CBRE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.