Ivanka Trump, fiica cea mare a fostului preşedinte Donald Trump, depună mărturie, miercuri, în procesul de fraudă civilă de 250 de milioane de dolari care ameninţă imperiul afacerilor familiei ei, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ivanka, care a încercat în zadar să evite tribuna martorilor, a fost întrebată despre implicarea ei în împrumuturile pentru proprietăţile Trump Organization care apar în cazul procurorului general din New York, Letitia James.

James îi acuză pe Trump Sr., Donald Trump Jr., Eric Trump şi pe alţii că au umflat în mod fals valorile activelor pentru a obţine beneficii fiscale şi alte avantaje financiare.

Pe lângă faptul că cere despăgubiri de un sfert de miliard de dolari, James vrea ca instanţa să interzică definitiv fostul preşedinte şi fiii săi să conducă o afacere în New York.

”Am descoperit această schemă şi ea a beneficiat de ea personal”, a spus James despre Ivanka Trump în faţa Curţii Supreme din Manhattan, miercuri dimineaţă.

Procurorul general a spus că se aşteaptă că Ivanka ”va face tot ce poate pentru a se distanţa” de Organizaţia Trump în timpul mărturiei sale. Dar ”ea este indisolubil legată” de companie, a spus James.

Ivanka Trump a fost numită iniţial drept coinculpată, dar a fost exclusă din caz în iunie, după ce o curte de apel din New York a constatat că acuzaţiile împotriva ei nu se încadreau în termenul de prescripţie.

Judecătorul Arthur Engoron, care va pronunţa verdicte în procesul fără juriu, i-a găsit deja pe inculpaţi răspunzători pentru falsificarea frauduloasă a valorilor proprietăţilor imobiliare şi a altor active, pe forme financiare cheie.

Hotărârea sa înaintea procesului a ordonat anularea certificatelor lor de afaceri din New York, deşi ordinul este în aşteptare în timpul procesului.

Procesul în sine va stabili cât vor fi obligaţi inculpaţii să plătească cu titlu de despăgubiri sau alte penalităţi.

Judecătorul va evalua, de asemenea, alte şase acuzaţii în procesul intentat de James, care nu au fost încă rezolvate.

Ivanka Trump a fost vicepreşedinte executiv pentru dezvoltare şi achiziţii la Trump Organization până în 2017, când s-a alăturat administraţiei prezidenţiale a tatălui ei în calitate de consilier principal.

Ea ”a negociat şi a asigurat finanţare” pentru proprietăţile companiei şi ”a dirijat toate domeniile platformei imobiliare şi de management hotelier a companiei”, potrivit procesului lui James.

Ea era de aşteptat să răspundă la întrebări despre împrumuturile pentru clădirea Old Post Office - fosta locaţie a hotelului lui Trump din Washington, D.C. - şi proprietatea Trump Doral, ea fiind creditată că a negociat.

De asemenea, era aşteptat să fie întrebată despre evaluarea apartamentului ei penthouse şi despre prezentarea tatălui ei echipei de gestionare a averii personale de la Deutsche Bank.

Mărturia Ivankăi o urmează pe cea a tatălui ei de luni, care a atacat furios pe James, Engoron şi pe ceilalţi martori auto-percepuţi ca fiind ”hateri”.

De asemenea, Trump a susţinut în mod repetat că o notificare de declinare a răspunderii privind situaţiile sale anuale privind situaţia financiară i-a oferit protecţie totală împotriva răspunderii legale în cazul în care cifrele erau inexacte.

”De aceea avem o clauză de declinare a răspunderii în cazul în care există o greşeală. Există o clauză de declinare a răspunderii, în care nu trebuie să fii dat în judecată de către procurorul general din New York”, a spus Trump.

Dar judecătorul, Engoron, a respins deja interpretarea lui Trump a răspunderii.

Clauza ”nu spune ceea ce spun inculpaţii că spune, nu se ridică la nivelul unei declinări executorii şi nu poate fi folosită pentru a izola frauda cu privire la fapte deosebite, aflate în cunoştinţa inculpaţilor”, a scris Engoron în hotărârea sa prejudiciară din 26 septembrie.

Trump Jr. şi Eric Trump, care au preluat Trump Organization în calitate de vicepreşedinţi executivi după ce tatăl lor a devenit preşedinte în 2017, au fost chemaţi să depună mărturie săptămâna trecută.

Ambii au mărturisit că s-au bazat în mare măsură pe contabilii companiei pentru a pregăti situaţiile financiare anuale şi pentru a aproba evaluări.

Pe 27 octombrie, Engoron i-a ordonat Ivankăi Trump să se conformeze citaţiilor pentru mărturia ei fără nicio limită.

Ivanka Trump a făcut apel şi a cerut unei curţi de apel din New York să întrerupă temporar ordinul lui Engoron. Avocatul ei a susţinut că Ivanka, care locuieşte în Florida, ”dincolo de jurisdicţia” curţii din New York, ar suferi ”un prejudiciu ireparabil” dacă ar fi forţată să depună mărturie.

Avocatul a mai afirmat că Ivanka Trump, care are trei copii, s-ar confrunta cu ”dificultăţi nejustificate” dacă va trebui să apară ”la mijlocul unei săptămâni de şcoală”.

Unii experţi juridici au intervenit rapid pentru a derâde acest argument, ca fiind o scuză proastă pentru a evita o citaţie în instanţă, în special pentru Ivanka Trump şi soţul ei, Jared Kushner, a căror avere netă combinată a fost estimată la peste 1 miliard de dolari şi probabil îşi pot permite îngrijirea adecvată a copiilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.