Italia a blocat achiziţia de către grupul francez Safran a subsidiarei de sisteme de control al zborului a Collins Aerospace, în valoare de 1,8 miliarde de dolari, deoarece ar fi putut pune în pericol aprovizionarea forţelor armate naţionale, a declarat miercuri premierul Giorgia Meloni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Safran a declarat luni că Roma a refuzat achiziţia Microtecnica, subsidiara italiană a Collins Aerospace, folosind ”puterea de aur”, pentru a opri preluarea a ceea ce consideră un activ strategic.

Decizia a fost luată pentru a evita riscurile ”potenţiale” ”pentru pregătirea forţelor noastre armate” şi ”potenţialele întreruperi ale lanţului nostru logistic”, a spus Meloni la Berlin, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz.

Alternativa aprobării condiţionate a acordului nu ar fi protejat în mod adecvat interesul naţional, a spus ea, adăugând că Italia ar avea ”oportunităţi... să explice aliaţilor săi motivele acestei măsuri”.

Separat, două surse guvernamentale germane au spus că Berlinul nu i-a spus Romei să interzică preluarea, dar că este important să se ia măsuri pentru a asigura furnizarea continuă de piese de schimb pentru programele de luptă Eurofighter şi Tornado.

Vorbind la Berlin, Meloni a mai spus că ţările din zona euro înregistrează progrese ”într-o negociere care nu este uşoară” în ceea ce priveşte reforma regulilor bugetare ale blocului, aşa-numitul Pact de Stabilitate.

Italia, care are a doua cea mai mare sarcină a datoriei publice din zona euro după Grecia, îşi doreşte obiective de disciplină bugetară care ”s-ar putea, nu spun uşor, să fie îndeplinite în următorii ani”, a spus Meloni.

Premierul italian a mai spus că guvernul său este gata să trimită ”săptămâna viitoare” Comisiei Europene o notificare oficială pentru acordul Lufthansa-ITA Airways, care trebuie aprobat de executivul UE.

Meloni a spus că speră ca Comisia să poată gestiona cazul rapid.

Lufthansa a fost de acord la sfârşitul lunii mai să preia un pachet de 41% din ITA. De atunci, Italia s-a angajat în discuţii cu autorităţile de concurenţă ale Uniunii Europene pentru a obţine sprijin informal înainte de a continua cu o notificare oficială a tranzacţiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.