Procesul de alfabetizare digitală, prin care ar trebui crescut nivelul de cunoaştere al populaţiei pe zona noilor tehnologii, ar trebui să-i vizeze şi pe părinţi şi profesori, nu doar pe tineri, în contextul în care tinerii se adaptează mult mai rapid, a declarat marţi ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, în cadrul evenimentului WeLoveDigital Forum organizat de Profit.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a avertizat că România stă foarte bine la capitolul vitezei de internet, dar mai sunt multe de făcut la capitolul alfabetizare digitală, în contextul în care şi profesorii şi părinţii trebuie să înţeleagă mai bine noile tehnologii.

”La copii este ceva nativ, se nasc cu asta, la vârsta de trei ani se pot descurca cu o tableta în mână. Trebuie facut însă ceva şi pentru profesori şi părinţi. Părinţii vad internetul într-o manieră ciudată. De la o anumită categorie de vârstă, anumite subiecte devin marginale”, a declarat Jianu.

Ministrul a amintit despre un raport al Băncii Mondiale, potrivit căruia România este o ţară emergentă în ceea ce priveşte economia digitală, iar mediul de afaceri şi mai ales administraţia publică sunt abia la începutul unui poces mai amplu de transformare digitală.

Jianu a avertizat că piaţa nu poate să evolueze în ritmul cu care se dezvoltă noile tehnologii daca statul nu participă activ la acest proces, în special în proiecte privind educaţia şi servicii digitale. În plus, schimbările aduse infrastructurii trebuie făcute plecând de la nevoile cetăţenilor, iar România trebuie să facă paşi importanţi pentru a evolua la un stadiu mai avansat al dezvoltării tehnologice.

”Dacă ne uităm dincolo de orizont, România are mult potenţial. Românii au putut să înţeleagă rapid cum funcţioneaza noile sisteme. Construim spaţiul cibernetic, avem nevoie de oameni care să construiască, iar cetăţenii trebuie să aibă încredere şi să folosească noile servicii”, a afirmat Jianu.

În acest proces, transoformarea administraţiei publice ocupă un loc extrem de important, în contextul în care mediul privat s-a adaptat mai rapid la noile condiţii.

”Noi, ca guvern de stânga, privim din perspectiva cetăţeanului. Dacă în sectorul privat, lucrurile sunt pe un făgaş, trebuie să ne concentrăm mai ales pe cetăţeni şi pe administraţia publică”, a declarat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.