Israelul şi-a dat duminică aprobarea preliminară pentru exploatarea unui zăcământ de gaze în largul Fâşiei Gaza, afirmând că va necesita coordonarea securităţii cu Autoritatea Palestiniană şi statul vecin Egipt, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă va fi încheiat, acordul ar fi un impuls pentru economia palestiniană, care are nevoie de bani.

Anunţând decizia privind proiectul Gaza Marine, biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu a declarat că progresul va depinde de ”menţinerea securităţii şi nevoilor diplomatice ale statului Israel”.

În timp ce Egiptul şi Israelul produc gaze în estul Mediteranei de ani de zile, zăcământul Gaza Marine, aflat la aproximativ 30 km de coasta Fâşiei Gaza, a rămas nedezvoltat din cauza disputelor politice şi a conflictului cu Israelul, precum şi a factorilor economici.

Gaza Marine se estimează că deţine peste 1.000 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, mult mai mult decât este necesar pentru alimentarea teritoriilor palestiniene şi unele dintre ele ar putea fi exportate.

Autoritatea Palestiniană nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

"Aşteptăm să ştim cu ce anume au fost de acord israelienii. Nu putem lua o poziţie bazată pe o declaraţie către mass-media", a declarat un oficial palestinian pentru Reuters.

Oficialul Hamas Ismail Rudwan a declarat pentru Reuters: ”Reafirmăm că oamenii noştri din Gaza au drepturi asupra resurselor lor naturale”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.