Banca Naţională a României (BNR) nu a scăzut dobânda de referinţă sub 1,75% pentru că vrea să încurajeze economisirea şi crearea de resurse financiare pe plan intern, a afirmat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, sugerând că dobânda nu va scădea sub acest nivel în viitor, în cadrul dezbaterii lucrării fostului guvernator al Băncii Angliei, Mervyn King, “Sfârşitul alchimiei: Banii, băncile şi viitorul economiei mondiale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dobânda de politică monetară a fost diminuată de BNR ultima dată în mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. BNR a ales să nu scadă sub acest nivel, deşi dobânzi mai mici persistă la nivel global, potrivit lui Isărescu.

”Dobânzile mici persistă la nivel global. Noi nu am scăzut dobânda sub 1,75%. Încurajăm economisirea pentru că, intuitiv, noi la BNR credem ca ţara trebuie să-şi creeze resurse (...)”, a afirmat Isărescu.

La nivel mondial, cele mai multe bănci centrale au dobânzi de referinţă de 0% sau apropiate de acest nivel. Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat recent dobânzile pentru a doua oară în ultimele luni.

Dobânda de referinţă a crescut cu 0,25 puncte procentuale, Fed ţintind un interval de 1%-1,25% şi a anticipat că în acest an va opera încă o majorare, în pofida unor date economice mixte apărute în ultima perioadă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.