Iranul şi Arabia Saudită încep în această săptămână discuţii oficiale pentru a relua zborurile regulate directe între Teheran şi Riad şi alte oraşe, a declarat duminică un oficial iranian agenţiei de presă ILNA, afiliată statului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zborurile regulate ar fi un alt pas către restabilirea legăturilor dintre cei doi rivali din Orientul Mijlociu.

Un acord din martie, mediat de China, a restabilit relaţiile diplomatice după ani de tensiuni care au ameninţat securitatea întregii regiuni şi au alimentat conflicte în Irak, Siria şi Yemen.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”Nu există restricţii cu privire la lansarea zborurilor directe de la Teheran la Riad sau alte oraşe. Un grup de lucru bilateral va începe săptămâna viitoare negocierile finale pentru a avea zboruri non-haj între cele două ţări”, a declarat duminică ministrul adjunct al Drumurilor şi Dezvoltării Urbane, Mohammad Mohammadibakhsh, potrivit ILNA. El s-a referit la la pelerinajul musulman anual în oraşul sfânt Mecca din Arabia Saudită.

Iranul dominat de şiiţi şi monarhia sunnită din Golful Arabia Saudită au rupt legăturile în 2016, din cauza execuţiei de către Arabia Saudită a unui cleric musulman şiit şi a asaltării ulterioare a ambasadei saudite la Teheran.

Nu au existat zboruri regulate directe între cele două ţări de ani de zile. În prezent, doar zboruri directe ocazionale decolează din Iran, care transportă pelerini haj.

Mohammadibakhsh a spus că reluarea zborurilor va include călătoriile pelerinilor din Umrah pe tot parcursul anului, care pot fi efectuate în orice moment al anului şi, de asemenea, călătorii non-religioase.

Iranul a prezentat deja o listă a companiilor aeriene care ar putea opera zboruri, a spus el, dar nu a specificat niciuna. Guvernul Arabiei Saudite nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.