Şeful băncii centrale a Iranului a declarat sâmbătă că toate fondurile îngheţate ale Iranului în Coreea de Sud au fost deblocate şi vor fi folosite pentru ”bunuri nesancţionate”, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Postarea lui Mohammad Reza Farzin pe reţelele de socializare a părut să confirme comentariile făcute cu o zi mai devreme de Washington, care spuneau că vor exista restricţii cu privire la ceea ce ar putea face Iranul cu orice fondurile dezgheţate în baza unui acord care a dus la eliberarea a cinci americani din închisoare la arest la domiciliu, în Teheran.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Iranul ar putea accesa fondurile doar ”pentru a cumpăra alimente, medicamente, echipamente medicale care nu ar avea o dublă utilizare militară”.

Active iraniene de aproximativ 6 miliarde de dolari erau deţinute în Coreea de Sud.

Cei cinci americani vor avea voie să părăsească Iranul odată ce fondurile vor fi dezgheţate, a declarat anterior o sursă familiarizată cu problema.

Farzin a scris într-o postare pe platforma de mesagerie X, cunoscută anterior sub numele de Twitter, că fondurile vor fi transferate către şase bănci iraniene din Qatar.

”Felicitări echipei de diplomaţie pentru eliberarea cu succes a resurselor valutare confiscate”, a spus Farzin în postare.

El a adăugat că costurile de conversie a fondurilor din moneda won a Coreei de Sud în euro vor fi acceptate de ”ţara terţă” în care banii vor fi depuşi pentru a cumpăra ”bunuri nesancţionate”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.